terug naar verhalen
HET LAATSTE VERHAAL

Telkens is n verhaal het laatste verhaal, het verhaal dat bijna af is, nog niet of pas net is gepubliceerd. Voor wie goed heeft gezocht en hier is aangeland wordt een tip van de sluier opgelicht van het verhaal dat onlangs bij Noud Bles op de schrijftafel lag:


Fragment uit Het vierenzestigste veld (een schaaksonnet)

(1) Op het witte veld stond ze. Groot, koninklijk en helemaal in het zwart. Ze leek op zijn moeder en daarom aarzelde hij. Zou hij de zwarte koningin slaan, de zwarte koning schaakmat zetten en zo de partij op zijn naam brengen? Je kunt pas winnen, had zijn vader tegen hem gezegd, wanneer je hr overmeesterd hebt. Tien jaar was Alexandr toen zijn vader hem vertelde over de uitvinding van het schaakspel en over de geniale wiskundige die deze vondst aan zijn Perzische meester had verkocht. Op de houten keukentafel in het kleine appartement aan de rand van het Khimki-district in Moskou tekende zijn vader, die als de topsporter altijd een trainingspak droeg, de vierenzestig velden van het schaakbord, eronder de cijfers 1 tot en met 8, ernaast de letters a tot en met h. De zwarte velden kleurde hij donker met raapolie en de witte liet hij wit, op een kleine wijnvlek na op h8.


Het vierenzestigste veld (een schaaksonnet) verschijnt in het september/oktobernummer van literair-cultureel tijdschrift Bhne, Uitgeverij Aspekt.