De Poolse weg leeskringtekst

Leeskringtekst De Poolse weg – Noud Bles

 

Biografie Noud Bles.

 

1945: geboren op 19 maart in Vinkeveen. Vader gemeenteambtenaar, moeder onderwijzeres. Groeit op in het waterrijke poldergebied tussen Amsterdam en Utrecht. In de naoorlogse jaren gaat wederopbouw boven welvaart, is de godsdienstige zuil (voor hem R.K.) de bepalende factor en er gelden vooroorlogse, haastig gerestaureerde normen en waarden.

1961-1966: Verhuist naar Breda en volgt de HTS, ontmoet daar zijn liefde en muze en begint te schrijven.

1968: Trouwt met Mieke van der Velden, gaat wonen in Nijmegen en vindt werk als technical writer bij een Amerikaans bedrijf. Dochter Merlijn wordt in 1969 geboren.

1970: verhuist naar Gendt in de Betuwe.

1973 – 2004: werkt in verschillende managementfuncties bij de universiteit en Radboud UMC in Nijmegen.

2004: Stopt met part time werkzaamheden bij het UMC St Radboud en is sindsdien voltijds schrijver en organisator van literaire activiteiten (zie ook in de bijlage).

2017: Verschijning van de roman De verborgen hand, uitgeverij Aspekt.

2018: Uitgebreide tournee van het boek- en muziekprogramma De verborgen hand door Nederland met concertpianist Sebastiaan Oosthout.

2018: Herziene herdruk van De Poolse weg verschijnt bij Uitgeverij Aspekt.

2019: In bloemlezing Langs brede rivieren (uitgeverij Rainbow) is het prijswinnende gedicht Waalweemoed van Noud Bles opgenomen. Literaire reis De Poolse weg op reis naar Polen.

Najaar 2019: verschijning van de nieuwe, historische roman van Noud Bles bij Uitgeverij Aspekt. Titel: Zoons zonder vader, hoe het geloof in één god het geweld bracht onder de mensen.

2020: Tweede herziene herdruk van de roman Bevrijdingsvuur en Speciale Editie Noud Bles van literair tijdschrift Bühne uitgebracht door Uitgeverij Aspekt.

2021: Uitgeverij Aspekt publiceert herziene tweede druk van debuutroman De barokjager, een fragment wordt gekozen als een van de mooiste wandelingen in de Nederlandse literatuur en opgenomen in de bloemlezing Hier loop ik dan (Uitgeverij Rainbow).

2022: Noud Bles is samensteller van Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid, achtergronden, geschiedenis en literatuur. Heruitgave van de klimaatroman De gelukkige roofvogel. Gedicht Valnacht wordt opgenomen in de bloemlezing Handenvol donker, Uitgeverij Rainbow.

 

Noud Bles begon met het schrijven van gedichten, daarna kwamen korte verhalen, romans, columns, feuilletons en vertalingen. Zijn gedichten zijn toegankelijk en altijd verrassend in de combinatie van thema’s en woordgebruik. De korte verhalen van Noud Bles ontspringen vaak in de realiteit, maken uitstapjes naar andere werelden zonder te vervallen in fantasy of science fiction. Zijn romans bevatten gedurfde hypothesen over plausibele afwijkingen van normale situaties, personages en gebeurtenissen. In zijn verhalen en romans botsen faustiaanse ambities op de beperkingen van de mens.

Noud Bles verzorgde cursussen verhalen schrijven, begeleidde leeskringen en maakt literaire programma’s; ook nam hij het initiatief voor het culturele huisprogramma Radboud Reppen en Roeren van de Radboud Universiteit. In Nijmegen is hij medeoprichter en voormalig bestuurslid van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, de Nijmeegse Letterentafel en de werkgroep Literaire bakens Nijmegen.

 

 

 

Bibliografie:

 

1963: Eerste publicatie gedicht Noodlot in dagblad De Tijd-Maasbode, 9 maart.

1964: Gedicht Wij leven krijgt de poëzieprijs van de 7e Jong Nederlandse Literaire dagen in St.-Martens-Latem, België.

1978: Gedichtenbundel Gedichten zijn woorden (in eigen beheer uitgegeven)

1983: Debuutroman De barokjager verschijnt bij Uitgeverij De Prom.

1985: Tweede roman De Weelde verschijnt.

1990: Roman De Poolse weg wordt gepubliceerd bij Uitgeverij Manteau. De Ravenberg Pers brengt bibliofiele gedichtenbundel Schijngestalten uit.

1992: Verhalenbundel Het Anatomisch museum en andere verhalen verschijnt

1994: Roman Bevrijdingsvuur.

2009: Roman De gelukkige roofvogel verschijnt bij Uitgeverij Free Musketeers.

2011: Verhalendrieluik Faust aan de Waal verschijnt, fragment hieruit wordt als literair baken op Museum De Stratemakerstoren aangebracht.

2011: Gedichtenbundel Wie ik ben, portret van een mensenleven verschijnt.

2014: Gedicht Waalweemoed wordt gekozen als mooiste gedicht over de rivier De Waal.

2014: The Happy Raptor, Engelse vertaling van De gelukkige roofvogel verschijnt in VS.

2015: Faust an der Waal, Duitse vertaling van verhalendrieluik Faust aan de Waal verschijnt in Berlijn.

2015: Mythen en wondergeboorten, literaire verhalen en gedichten en medisch-historische toelichtingen over aangeboren afwijkingen verschijnt.

2017: Tuin de Villa, een tuin met gedichten in de Ooijpolder, informatief geïllustreerd boekje over een van de mooiste tuinen van Nederland

2017: Ontleed in verwondering, jubileumboek 50 jaar Museum voor Anatomie en Pathologie, waarin hoofdstukken en interviews van Noud Bles.

2017: De verborgen hand, zesde roman verschijnt bij Uitgeverij Aspekt

2018: Uitgeverij Aspekt brengt herdruk van de roman De Poolse weg uit.

2019: Langs brede rivieren, bloemlezing van gedichten over de grote rivieren in Nederland, waarin opgenomen: Waalweemoed, gedicht dat in 2014 als beste gedicht over de rivier de Waal werd bekroond. Roman: Zoons zonder vader, hoe het geloof in één god het geweld bracht onder de mensen.

2020: Tweede herziene herdruk van de roman Bevrijdingsvuur en Speciale Editie Noud Bles van literair tijdschrift Bühne.

2021: Herziene tweede druk van debuutroman De barokjager, fragment gekozen als een van de mooiste wandelingen in de Nederlandse literatuur en opgenomen in de bloemlezing Hier loop ik dan.

2022: Noud Bles is samensteller van Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid, achtergronden, geschiedenis en literatuur. Heruitgave van de klimaatroman De gelukkige roofvogel. Gedicht Valnacht in de bloemlezing Handenvol donker.

 

Korte samenvatting van de inhoud van De Poolse weg:

 

Een moderne roman, die in rake schetsen en in snel tempo de fascinerende dubbele reis uittekent van een man door braakliggend en ontredderd Polen. Dit is het Polen van het einde van de Koude Oorlog, vlak voor het neerhalen van het IJzeren Gordijn en het ineenstorten van het immense Sovjetrijk. In die turbulente periode brengen twee broers hulpgoederen naar Polen. Beiden gebruiken de nood aan geneesmiddelen, voedsel en kleding als alibi voor hun reis. Hoofdpersoon Alex ontdekt dat je op reis vooral jezelf meeneemt, hoe je ook hoopt dat de reis jou verandert. De Poolse weg toont aan met welke verrassingen veranderingen gepaard gaan.

Deze roman werd destijds (1990) werd verwelkomd als ‘…echt de eerste Nederlandse perestrojka-roman.’ (Corrinne Spoor in De Tijd). Dertig jaar na de grote revolutionaire omzwaai in Europa geldt het devies van Tea van Lierop (in Met de neus in de boeken, 2018): Lees het boek en reis mee naar de peilloze diepten van het wezen van de mens.