De literaire roeping
De literaire roeping is een bundeling van zeventien interviews die Andreas van Rompaey afnam van 'enkele belangrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs.'
Wie prijkt er - dankzij de alfabetische volgorde - fier bovenaan? Zie de afbeelding hiernaast.
Andreas van Rompaey is een jonge, veelbelovende Vlaamse literatuurwetenschapper, die onder meer de biografie van Paul de Wispelaere schreef (Bruggenbouwer, z020) en de essaybundel Verhalen in perspectief, 2021.
Het interview met mij heeft als titel: De geschiedenis herschreven. De vragen en antwoorden worden afgesloten met een fragment uit mijn roman Zoons zonder vader.
Citaat uit het interview Noud Bles, de geschiedenis herschreven:
Wilt u als romancier vooral het concrete of het algemene van de geschiedenis belichten? Gaat dit gepaard met het uitdragen van een boodschap?
Als romanschrijver wil ik de kleine geschiedenis van individuen verbinden met de grote geschiedenis. Meestal beïnvloedt de grote geschiedenis meer de kleine dan omgekeerd, maar al de kleine geschiedenissen samen brengen wel de grote geschiedenis voort. In het kleine, in het detail zoek ik kenmerken van het grote, van het geheel. Ik word erg blij van het ontdekken van verbanden hiertussen.
Een echte boodschap heb ik niet, wel een fascinatie voor het faustiaanse in de mens, voor de onbedwingbare neiging om te streven naar het onbereikbare. Het beste voorbeeld hiervan vormt mijn verhalendrieluik Faust aan de Waal (2011).
Andreas van Rompaey: De literaire roeping, Uitgeverij Les Iles, ISBN 9789491545658, prijs € 24,50
Maak jouw eigen website met JouwWeb