Columns

Op 30 maart 2002 schreef ik op verzoek van de net geopende Boekhandel Polman in Bemmel *) mijn eerste column Van Boeken Bezeten. De titel (ont)leende ik aan het boekenprogramma dat Martin Ros enkele seizoenen op de Nederlandse televisie bracht. Mijn columns Van Boeken Bezeten verschenen als onderdeel van de maandelijkse brief voor lezers en bezoekers die in gedrukte vorm en op de website van de boekhandel werd geplaatst. De afleveringen Van Boeken Bezeten gaan over de wereld van het boek in de ruimste zin. Nieuwe uitgaven signaleerde ik en oude, ten onrechte aan het oog van lezers onttrokken boeken haalde ik onder het stof vandaan. Een bijzondere reeks columns is gewijd aan de literatuur van Midden- en Oost-Europese landen. Deze serie begon toen in 2004 tien nieuwe lidstaten aan de EU werden toegevoegd en de column een goede manier bleek om kennis te maken met de nieuwe buren door middel van hun vertaalde literatuur. In augustus 2009 maken de columns over Cyprus en Malta de serie afleveringen compleet.

Na het uitbrengen van de honderdste nieuwsbrief in juli 2010 besloot Boekhandel Polman de uitgave van de maandelijkse nieuwsbrief te staken. Daarmee kwam er een einde aan de reeks van maandelijkse boekencolumns Van Boeken Bezeten. Op deze website zijn alle 100 columns uit het bestaan van Boekhandel Polman verzameld, zie het columnarchief. Van tijd tot tijd kruipt het columnistenbloed verder en schrijf ik een prikkelend stuk over de wereld van literaire boeken die wellicht straks elders, maar steeds in de rubriek 'columns' op deze website worden gepubliceerd. Op de pagina Columnarchief vind je alle columns en de handige manier om een onderwerp te vinden.

Voor de statistiek: In de jaren 1989 en 1990 schreef ik voor het blad van het Radboudziekenhuis in Nijmegen de veertiedaagse column Prik. Daarna schreef ik voor dit blad elke veertien dagen een aflevering van de feuilletons Medisch Centrum Centraal, Medisch Centrum Decentraal en Het geheim van het Virusvirus. Laaatsgenoemde verscheen in 1993, bijna dertig jaar voor de uitbraak van Covid-19.

*) Deze kleine, fijne, algemene boekhandel die zoveel literatuur op de planken heeft staan, wordt voortgezet als cooperatieve boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42. Zie ook: https://www.torenvanbemmel.nl/.