Van Boeken Bezeten 41 Bredevoort, boekenbedevaartsoord
Van Boeken Bezeten 41
Bredevoort, boekenbedevaartsoord
Pelgrims moeten onderweg veel lijden, des te groter is de beloning als zij hun doel bereiken. Hoe aangenaam is het leven van de boekenpelgrim. De wegen naar boekenstadjes zijn altijd breed en goed geplaveid, de reis erheen is een feest, het verblijf tussen de boeken is een feest en het allergrootste feest wacht bij thuiskomst: de stapel lang gezochte of onverwacht verrassende exemplaren. In de zomer is het bijna elk weekend raak (Dordrecht, Zutphen, Deventer, Amsterdam, Zwolle) maar mijn geheime tip is Bredevoort, in het bijzonder de derde-zaterdag-van-de-maand-markt wanneer er precies zoveel boekenstalletjes en antiquariaten open zijn als een normale boekenpelgrim kan behappen. De auto mag hartje Bredevoort op ’t Zand in de schaduw worden neergezet. Op dat intieme plein begint en eindigt de boekenpret.
De eerste boekenleverancier op 16 juli van dit jaar komt uit Culemborg en draagt een strohoedje. Zijn antiquariaat heet Bint, zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Elsschot en op zijn tafel ligt alles van Louis Paul Boon. Dus koop ik bij hem Zuidland van P.F. Thomése die al zo lang op mijn lijstje staat en de verhalenbundel De genoegens van het landleven (geschreven door schrijvers uit de grote stad). Bij de boekenkraam ertegenover staat de hele voorraad nog in de bekende bananendozen. Terwijl de eigenaar in een gesprek zonder einde bakkeleit over de naam achter het pseudoniem van de negentiende-eeuwer De Schoolmeester sla ik mijn slag. De enige bij ons ontbrekende Machado de Assis, zijn verhalenbundel De Psychiater, plus Marguerite Duras De vice-consul (over haar periode in Vietnam). Zijn buurman verkoopt ons Liefde en Straatvuil van de door iedereen onderschatte Tsjech Ivan Klima plus De Virtuoos van Margriet de Moor die gezien het thema van de boekenweek in 2006 (literatuur en muziek) niet mag ontbreken. Hoog tijd dan voor koffie op het terras van middeleeuws restaurant Bertram. De warmte van de stralende zon is verleidelijk, maar wat biedt Bredevoort nog meer? Er zijn vierentwintig tweedehands boekwinkels, daarnaast enkele galerieën en ateliers. We splitsen ons op en in De Gigant vind ik William Faulkners Licht in augustus, het boek waar de NRC onlangs een hele pagina aan wijdde. Ernaast de openluchtboekhandel De Prins. Onder een afdakje staan, vijf boekenplanken hoog en een metertje of twintig lang, boeken die je zelf uitzoekt en zelf afrekent in de bijbehorende doos met de gleuf. Maar ik hoor achter mij een bekende stem. Nemen we een glaasje witte wijn of een broodje? vraagt mijn geliefde vanaf haar stoeltje voor de deur van museumcafé De Zwaan. We kiezen voor het eerste. Nooit overslaan in Bredevoort, heb ik mij voorgenomen, de boekenhal genaamde De Klarinet, waar de opbrengst ten goede komt aan de Christelijke Muziekvereniging Excelsior. Aan onze serie voor de literaire reiziger kan Zwitserland worden toegevoegd en de bundel Afrika In druk voor het geval we plotseling naar Gambia of Kenia willen afreizen. Twee boekhandeltjes nog, bedel ik en dat worden Treurniet en Veelheden Hoe. In de ene zaak Mongoolse sprookjes en Tot waar zal ik je brengen? van Anton Koolhaas (door vrienden aangeraden) en in de andere (echt de laatste boekhandel): Lewis Caroll Alice in Wonderland (vanwege het schaaksprookje in deel twee) en Het turfschip van Breda van D. Wijnbeek (want onze romance begon in die stad). Middeleeuws restaurant Bertram wacht opnieuw op ons. Op het inmiddels afgeladen terras eten we een ‘boekenplankje’ (jawel: lokale kaassoorten met boerenbrood). Als wij thuis geen eetafspraken met vrienden hadden, bleven we langer bij Bertram en lazen in de zon hun historische menukaart van a tot z.
Bredevoort ligt op een klein uur rijden van Bemmel in de Achterhoek aan de N318 tussen Aalten en Winterswijk. Boekenmarkten dit jaar nog op 20/8, 27/8 (grote markt), 17/9, 15/10, 19/11 en 17/12. Op zondagen 21/8, 18/9, 16/10 20/11 en 18/12 zijn vanaf 13 uur de antiquariaten open.
Noud Bles
Maak jouw eigen website met JouwWeb