Waalweemoed

Waalweemoed

Wat weet de rivier van de weg,
die ooit begon, onzichtbaar, hoog, en
na de langste afstand en de wijdste bochten
steeds naar de breedste breedte zoekt,
die vindt en oplost in zichzelf?

Ook ik weet niet waar ik begon,
wanneer en vooral niet: waarom.

Wij lijken op elkaar, de rivier en ik,
de rivier en jij en wij.
Eens kroop het leven naar het land.
Zie mij: ik sta rechtop.
Eens telden wij één cel,
Nu denk ik na, droom op mijn oever,
vaar mee met de stroom,
en eindig ooit in zee.

Bij elke bocht kijk ik vooruit zover ik kan en
weer terug, waar ik niets meer zie.
Waar is de Waal? Wanneer? Waarom?

Noud Bles

De jury van de gedichtenwedstrijd 'De rivier als bron voor poëzie, thema Bakens aan de rivier' heeft op 17 juli 2014 de prijs voor het beste gedicht toegekend aan mijn gedicht Waalweemoed. Uit het juryrapport:
'Het gedicht Waalweemoed van Noud Bles begint met een welhaast Koplandiaanse reflectie op de rivier en eindigt met de filosofische vragen waarop de Waal nooit een antwoord geeft. Vorm en inhoud versterken elkaar in dit gedicht, dat dankzij de consistente en creatieve toepassing  van poëtische middelen zoals klankherhaling, laat zien dat men een tekst met een filosofische inslag wel degelijk ook lyriek kan worden. De jury heeft dit gedicht dan ook als het winnende gedicht aangewezen.'

Het gedicht werd op verschillende manieren en plaatsen gepubliceerd. Onder andere in het boek: De Waal bewogen, een kunstboek van fotografe Andrea Gulickx en publicist Wim Huijser dat in 2016 verscheen. En in: Langs brede rivieren, de bloemlezing die in 2019 verscheen. Zie: Langs breder rivieren. Natuurlijk ook in de mooie verzamelbundel Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023.

Maak jouw eigen website met JouwWeb