Van Boeken Bezeten 53 Dublin

Van Boeken Bezeten 53

Dublin

Je moet het als auteur maar durven: na James Joyce, die onder de mooiste verhalen over Dublin het allermooiste - De doden - schreef, een verhalenbundel publiceren getiteld Dublin of Verhalen uit Dublin. Meave Brennan schreef de eerste, Maeve Binchey de tweede. Een onderzoek naar de Ierse hoofdstad, de stad aan de Liffey die in verhalen mooier is dan in werkelijkheid.

James Joyce schreef zijn verhalen grotendeels buiten zijn geboortestad tijdens zijn zelfgekozen ballingschap in Parijs, Zürich en Triëst, en toch speelde alles wat hij publiceerde zich af in Dublin. Het duurde tien jaar eer zijn eersteling, Dubliners, in 1914 werd gepubliceerd. De bundel besluit met De doden. Dit verhaal over het jaarlijkse bal van twee oude tantes voor hun familie en vrienden op oudejaarsavond werd in 1987 meesterlijk verfilmd door Jonh Huston die kort na het voltooien van de film overleed.

Zo gaaf als die van hun grote voorganger zijn de verhalen van Maeve Brennan niet. Eigenlijk kun je niet spreken van verhalen in haar bundel Dublin. Het zijn twee series, de eerste bevat belevenissen van een klein meisje, Maeve genaamd, in een klein gezin in de Ierse hoofdstad. Wat mij betreft had zij deze serie vol antieke rooms-katholieke gebruiken, geboden en torenhoge frustraties tot één verhaal beperkt: Het vat met geruchten. Dit vat (een grote draaiton) vormt de verbinding tussen de buitenwereld en het slot van de zusters clarissen. Daarin mag wel het tweejarige broertje plaatsnemen om een blik te werpen op de gesloten kloosterwereld, maar niet de twaalfjarige Maeve die nota bene roeping heeft om non te worden. De tweede serie behandelt het huwelijk van Rose en Hubert, de ontwikkeling van voorzichtig geluk via wederzijdse afkeer naar een permanente staat van oorlog. Ook hier één uitschieter: Een aanval van honger, over de wanhoop en uitzichtloosheid van Rose en haar onmogelijke verlangen haar priesterzoon terug naar huis te krijgen. 

Ook die andere Maeve, Maeve Binchy wint het niet van James Joyce, maar zij komt in sommige verhalen wel een stuk dichterbij. In de bundel Verhalen uit Dublin is het lange eerste verhaal Dinner in Donnybrook op en top Iers en Dublins plus een vleugje Roal Dahl. Ook het laatste verhaal in de bundel, Geruchten in Montrose, over die andere Ierse ondeugd, onmatig drankgebruik, maakt indruk. Voldoende om nieuwsgierig te worden naar het andere boek van deze schrijfster dat bij Polman aan de leeskant van de balie lag: Een zaterdag in September. Een goede greep, Maeve Binchy pakt in deze roman zes uiteenlopende personages bij hun lurven en boeit de lezer. Op vrijdagavond vertrekken die zes uit Dublin waar ze werken naar het geboortedorp in het onbedorven westen. Hoe onbedorven maakt de schrijfster in zes krachtige hoofdstukken duidelijk.

Voor wie naar Ierland reist en voor wie in de leesstoel reizen maakt:
·Binchy, Maeve: Verhalen uit Dublin, Van Reemst, € 11,99
·Idem: Een zaterdag in september, Van Holkema & Warendorf, € 5,95
·Brennan, Maeve: Dublin, Hoogland & Van Klaveren, € 19,90
·Joyce, James: Dubliners, Van Gennep, € 14,95

Wie nimmer Dublin bezocht en er nooit een boek over las, ondergaat het lot van de hoofdpersoon uit Brendan Behans verhaal: To die without seeing Dublin! De bundel Hold your hour and take another is niet vertaald, maar gelooft u mij: het liep slecht met haar af.

Noud Bles