Short Story Wittenberg Een stad van woorden

Noud Bles vertelt Een stad van woorden

Op het Transferium Wittenberg, op de kruising van de provinciewegen N 344 en N310 bij Garderen, staat Short Story, een busstation in American Diner stijl met een jukebox die de twintig korte verhalen afspeelt. Het is een project van Millingense kunstenaar Jerome Symons, dit meest bijzondere busstation van Nederland maakte hij in opdracht van de Provincie Gelderland. Die reeks van 20 verhalen wordt regelmatig vernieuwd. Voor de komende twaalf maanden is de keuze gevallen op Noud Bles en zijn roman Een stad van woorden.

Kun je een roman van 354 pagina’s weergeven in twintig luisterfragmenten? Dat kunnen de luisteraars bij het busstation Short Story Wittenberg vanaf 1 juli 2024 zelf beoordelen. Het project richt zich op de wachtenden voor een van de zeven buslijnen die dit knooppunt aandoen. En ook op de vele fietsers en wandelaars die dit prachtige deel van De Veluwe hebben gekozen en een rustpunt zoeken met inhoud. De nieuwe klimaatroman Een stad van woorden van Noud Bles (Uitgeverij Aspekt, 2023) speelt zich af in de legerplaats De Wittenberg (die tegenwoordig de Generaal-majoor Kootkazerne heet) direct naast het transferium waar het busstation staat. In het boek komen vooraanstaande architecten en stedenbouwkundigen in de legerplaats bijeen om een nieuwe hoofdstad van Nederland te ontwerpen voor deze hooggelegen locatie. Het plan voor de nieuwe hoofdstad wordt gewenst omdat als gevolg van door klimaatverandering gestegen zeewaterstijging het westen van Nederland onder water dreigt te lopen. Als de coronapandemie uitbreekt en kan het gezelschap deze legerplaats wekenlang niet verlaten. Om beurten houden de deelnemers ’s avonds een voordracht over de inspiratiebronnen van hun werk. Als de pandemie voorbij is, dient een andere, minstens even grote dreiging zich aan.

Deze plek, het Transferium Wittenberg voor Short Story Wittenberg Een stad van woorden, is uniek, de locatie kon – gezien het decor van de roman - niet treffender gekozen zijn. Kruispunt van N 344 en N 310, halverwege Garderen en Stroe. Knooppunt van buslijnen 102, 104, 107, 650, 651, 657 en 676. Met Gasterij Zondag en Zandsculpuren Garderen in de nabijheid.

Nadere informatie:    

Noud Bles, noudbles@hetnet.nl, tel. 06-44950528

Jerome Symons, jerome.symons@gmail.com, tel. 06-57934237

Uitgeverij Aspekt, Maureen Vermeulen, info@uitgeverijaspekt.nl, tel. 0346 353 895

Sommigen raken over dit project bijna niet uitgepraat: dagblad De Gelderlander op 18 juni 2024: 

Een stad van woorden, roman 2023, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, ISBN 9789464870930, prijs: 24,95

Maak jouw eigen website met JouwWeb