Tuin de Villa - Handschrift

Tuin 'de Villa' is een uitgave van Lily en Fried Frederix. Redactie: Noud Bles, foto's Marion Nickig en Lily Frederix. 2017, ISBN 978909302690

 

Handschrift
Noud Bles

In het handschrift van de dichter
maken de woorden geen geluid.
Zie maar:
‘Stilte’ klinkt als stilte,
‘Zwijgen’ alsof je mond zich sluit.

Maar voor de lezer
gaan deze woorden zingen,
is elke regel een vogel die fluit.
Hoor:
Leg je oor te luisteren,
knisperend groeit het gras,
de paarden trappelen
en een windvlaag ritselt
door boomtakken en bladerdak.
Er trekken rimpels over de waterspiegel,
met de eenden duik je onder in de plas.
Je stem klinkt als ingehouden
onweer, wordt fluisteren
zover je kijkt.
Tot aan de heuvelrand in de verte,
daar sterf je uit.

Tuin 'de Villa' is: een tuin met gedichten in de Ooijpolder. Niet zomaar een tuin en niet zomaar gedichten. Het is een van de mooiste landschapstuinen van Nederland. Vaak opgevoerd in glossy tuintijdschiften in binnen- en buitenland. Op enkele goed uitgekozen plekken in de tuin zijn gedichten geplaatst. Deze gedichten zijn geselecteerd, respectievelijk geschreven op de relatie met deze bijzondere tuin. Voor de uitvoering van de opdracht een gedicht te schrijven voor Tuin 'de Villa' bracht ik een avond n dit lustoord door. Wandelend over de paden, kijkend naar de plantenrijkdom en genietend van het langzaam veranderende uitzicht op de stuwwal tussen Nijmegen en de Duitse grens. Het resultaat is mijn gedicht Handschrift dat op de perfecte plaats mooi in handschrift is opgesteld.

Tuin 'de Villa' is ook: een mooi boekje geworden met de gedichten uit de tuin, prachtige foto's en kostelijke verhalen over de liefde voor tuinieren en de liefde voor de poëzie. De redactie van dit boekje heb ik graag op mij genomen. Het boekje is wellicht bij enkele boekhandels in Nijmegen verkrijgbaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb