Ontleed in verwondering, 50 jaar Museum voor Anatomie en Pathologie

Ontleed in verwondering, Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum, Nijmegen, 2017, ISBN 9789081835626, € 15,-

Verkrijgbaar in het museum, Geert Grooteplein Noord 21, Nijmegen 

Het Nijmeegse Museum voor Anatomie en Pathologie, een museum dat het verdient om door velen bezocht te worden *), bestond in 2017 vijftig jaar. De Stichting Vrienden van het Museum vond dat een mooie gelegenheid om door middel van een fraai jubileumboek het museum en de bijzondere collectie flink in het zonnetje te zetten. In het museum tonen menselijke preparaten, modellen en interactieve opstellingen de bouw en structuur van het menselijke lichaam. Zowel de volwassen anatomie, als ook - zoals de illustratie op de omslag laat zien - het vroegste begin voor de geboorte, en daarnaast tal van voorbeelden van veranderingen als gevolg van ziekten. 

Tijdens mijn werkzame leven aan de Radbouduniversiteit en het Radboudumc had ik in allerlei functies met dit museum te maken. Samen met prof. dr. H.J. Lammers was ik de oprichter van de Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum. Toen het plan voor het jublieumboek was geboren, kreeg ik de vererende opdracht de nog levende hoofdfiguren uit de vijftig jaren geschiedenis te inteviewen en die verhalen voor de uitgave gereed te maken. Als een van de hoofdpersonages werd ik op mijn beurt door de oud-conservator Dr. Joop van der Straaten ondervraagd.

Ontleed in verwondering is, hoe tijdgebonden document ook, zelf een tijdloze uitgave geworden die men ademloos uitleest.

 

*) Zie de website van het museum.