Knooppunt van hemel en hel

Knooppunt van hel en hemel, een Gelders winterverhaal, 1993, Dekker v.d. Vegt Nijmegen
ISBN 907327107

Niet meer verkrijgbaar

Boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen had in de laatste decennia van de vorige eeuw de mooie gewoonte om de relaties van de boekhandel te verrassen met een eindejaarsgeschenk. Daartoe werd een auteur en/of een beeldend kunstenaar uit Nijmegen en omgeving uitgenodigd. In december 1993 ontving ik die uitnodiging. Ik schreef Knooppunt van hemel en hel met als ondertitel: een Gelders winterverhaal naar analogie van de bundels winterverhalen die ik als kind vaak in dit seizoen las.

Korte samenvatting: Een fotograaf maakt met de engel van Nijmegen een wonderlijke reis, die in het hemelse Valkhofpark begint, via de Over-Betuwe aankoerst op Arnhem en in de hel (misschien in Nijmegen, misschien in Arnhem) eindigt.

Fragment: Het vreemdste dat ik als bruidsfotograaf in mijn leven meemaakte, was de kortste huwelijksreportage aller tijden. Die vond plaats in Elst, voor mij de meest neerslachtige gemeente in de Over-Betuwe, en duurde eentweehonderdste seconde. Het prille geluk doofde sneller dan het flitslicht van mijn camera. Voor ik de film trans­porteerde naar mijn tweede foto en ik kon opkijken om opnieuw in te stellen, schreeuwde het bruidspaar uit alle macht. Ze sloegen erop los, maakten elkaar uit voor rotte vis en scheurden, geholpen door familieleden van beide kanten, de trouwkleren wederzijds aan flarden.