Van Boeken Bezeten 93 Decembermaand, boekenmaand

Van Boeken Bezeten 93

Decembermaand, boekenmaand

Kindercadeaus zijn er voor ‘douwers’, ‘rauwers’, ‘bouwers’ en ‘schouwers’. Hoe ligt dat bij boeken? Onder de lezers tref je grazers, razers, blazers en herkauwers. Voor elke categorie een geschikt boek. Deze Van Boeken Bezeten wijst je de weg in het boekenbos.

Razers: Voor lezers die bijna alles hebben gelezen: Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen van Herta Müller. Dit boek van de in Roemenië geboren, naar Duitsland gevluchte en in oktober van dit jaar met de Nobelprijs voor de literatuur gekroonde schrijfster doet verslag van een tramrit, de hoofdpersoon is op weg naar de Securitate, de Roemeense geheime dienst. Oude herinneringen komen boven. De tram rijdt de halte waar ze moet uitstappen voorbij. Het leven in zwart-wit.

Grazers: Een schot in de roos is de gloednieuwe bundel Liefdesverhalen van de negentiende-eeuwer Stendhal. Zes klassieke verhalen over de liefde, over geliefden die ja zeggen en nee doen, die elkaar op de proef stellen of zichzelf beschermen door onwaarheden rond te strooien. Families die nieuwe rijkdom verwerven en plotseling hun fortuin verliezen. Het mooiste verhaal is eigenlijk een onvoltooide roman: Féder of de vermogende echtgenoot. Féders werkzame grondregel luidt: Wie liefheeft, moet zijn hele geluk niet laten afhangen van de bevliegingen van een lichtzinnige vrouw.

Blazers: Voor de liefhebbers van de dikke pil is er De middagvrouw van Julia Franck. Deze in Oost-Berlijn geboren schrijfster behandelt de periode van de Eerste tot en met de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. IJzersterk laat zij haar boek beginnen in 1945 als de jonge vrouw Helene met haar kind op de vlucht slaat voor de niets en niemand ontziende, in het rond verkrachtende soldaten van het Rode Leger. Na het eerste hoofdstuk, keer je als lezer terug naar de oorsprong, toen voor het jonge meisje Helene de ellende begon.

Herkauwers: Nogmaals een prijswinnaar: Erwin Mortier kreeg in november de AKO-literatuurprijs voor Godenslaap. Dit boek geef je aan jonge mensen die nieuwsgierig zijn naar het verleden en ook aan oude mensen die jong zijn gebleven. De kunst van het herinneren wordt in deze terecht bekroonde roman op eenzame hoogte bedreven. Mortier bekommert zich om de dingen van vroeger die belangrijker zijn dan de gebeurtenissen tijdens de Grote Oorlog.

Voor lezers die nergens bij willen horen schreef Carla Bogaards De verdronken postbode. Het boek verscheen op 27 november, de natste dag in dit warme najaar. De roman beschrijft in 65 korte hoofdstukken en 4 intermezzi de lotgevallen van een postbode die de Grote Liefde wil beleven en door het Lot in zijn leven telkens een andere kant wordt uitgestuurd. Superieure verwarring over identiteiten en relaties.

De tip van Riny betreft een jonge Italiaanse auteur: Niccolò Ammaniti. Van hem een kleine roman met de aansprekende titel Ik ben niet bang. De negenjarige Michele raakt betrokken bij de ontvoering van een eveneens negenjarige jongen Fillipo. Het wordt spannend als hij ervaart dat zijn vader en andere dorpsgenoten bij de kidnapping betrokken is.

De afgelopen maand stuurde iemand mij een e-mail om mij te laten weten dat De gelukkige roofvogel hem blij had gemaakt. En zo hoort het: boeken moeten blij maken, de gevers en de ontvangers, schrijvers en lezers.  

Noud Bles

Herta Müller: Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen, roman, 2009, Uitgeverij De Geus, prijs € 18,90 (gebonden)
Stendhal: Liefdesverhalen, zes verhalen, 2009, Uitgeverij Wereldbibliotheek, prijs € 19,95 (paperback)
Julia Franck: De middagvrouw, Uitgeverij Wereldbibliotheek, prijs € 19,50 (paperback)
Erwin Mortier: Godenslaap, roman, Uitgeverij De Bezige Bij, prijs € 19,50 (gebonden)
Carla Bogaards: De verdronken postbode, Compaan uitgevers, prijs € 16,90 (paperback)
Niccolò Ammaniti: Ik ben niet bang, roman, Lebowski Publishers, prijs € 10,- (paperback)

Maak jouw eigen website met JouwWeb