Van Boeken Bezeten 57 Met het oog op de feestdagen: vijf cadeautips

Van Boeken Bezeten 57

Met het oog op de feestdagen

Een boek! een boek!! een boek!!! roept een vasthoudende stem door een opsomming van cadeautips in een reclamespotje op de radio. Hoe goed bedoeld, dit helpt de boekengever niet verder. In deze bezeten boekenpagina vijf actuele boeken waarmee elke boekenschenker waardering kan oogsten: een nieuwe Sándor Márai, Zwagermans lange verhalen, het derde deel van Anton Tsjechov, Nadine Gordimers laatste en Magda Szabó voor kinderen. 

1.Sándor Márai: De nacht voor de scheiding, Wereldbibliotheek, € 17,90.
Tot groot plezier van veel liefhebbers komt uitgeverij Wereldbibliotheek elk najaar met een nieuwe vertaling van de Hongaarse meester Sándor Márai. Echt nieuw is deze vertaling niet, in 1939 verscheen het boek al onder de titel: Tusschen dag en nacht. Geen zorgen voor gulle gevers: de kans dat de ontvanger van De nacht voor de scheiding de oude versie ooit gezien of gelezen heeft, is nihil. De uitgave van oktober 2006, opnieuw in een mooie en betaalbare gebonden editie, is een herziene versie van de vertaling uit 1939 van het schrijversechtpaar Székely-Lulofs. De roman vertelt opnieuw over een afrekening tussen vroegere vrienden, het thema dat de roman Gloed zoveel enthousiaste Márai-lezers opleverde. Wel duurt het in dit boek tot bijna halverwege eer de naïeve hoofdpersoon door zijn vroegere schoolvriend een klemmende, allesbepalende vraag krijgt voorgelegd. Daarna wordt met feilloze precisie en een vlijmscherp ontleedmes het hele gemeenschappelijke verleden en het bittere heden blootgelegd. Het cadeau voor de fijnproevers.
2.Joost Zwagerman (samenstelling): De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 60 lange verhalen, Prometheus, € 49,95 (na 1 januari 2007: € 59,95).
Deel twee als vervolg op de zeer succesvolle verzameling korte verhalen uit Nederland en Vlaanderen sinds 1880. In dit opnieuw monumentaal uitgegeven boek komen alle groten in de verhaalschrijfkunst met verhalen tussen 10.000 en 20.000 woorden voorbij. Minder verrassingen dan in de eerste verzameling, waarin de samensteller ons 250 korte verhalen (tussen 1000 en 10.000 woorden) voorschotelde. Deze pil van ruim 1500 bladzijden is eerder een bundeling van beproefde kwaliteit. Voor wie ‘alles al heeft en het beste niet goed genoeg is.’
3.Anton Tsjechov, Verzamelde werken, deel 3, Van Oorschot, € 34,-.
Opnieuw een deel van Tsjechovs verzamelde verhalen, Het derde deel bevat de verhalen geschreven in de jaren 1887 en 1888. Met uitzondering van de novelle De steppe kan elk van de 58 andere verhalen uitgelezen worden voor het slapen gaan. Dat is, afgezien van de novelle, een maandenlange garantie voor een goede nachtrust. Dat komt neer op iets meer dan 50 Eurocent per Tsjechov-nacht. Mijn tip voor wie dit boek niet als geschenk krijgt: geef het jezelf cadeau.
4.Nadine Gordimer: Word wakker, De Geus, € 19,90.
Word wakker is de laatste roman van de Grote Dame van de Zuid-Afrikaanse literatuur (Nobelprijs voor de literatuur in 1991). 82 jaar is zij nu en dat belet haar niet liefde, overspel, milieuactivisme, aids en schildklierkanker als ingrediënten in haar romangerecht bijeen te brengen. Met uitzondering van het eerste, onheldere hoofdstuk een boek dat de ingewikkelde Zuid-Afrikaanse verhoudingen ontrafelt. Voor Zuid-Afrikagangers en lezers die per boek er naartoe reizen.
5.   Magda Szabó: De elfenprins, Van Gennep, € 17,90.
Van een andere Grote Dame in de literatuur, de Hongaarse Magda Szabó, verscheen een nieuw boek, een kinderboek ditmaal, voor kinderen vanaf 8 jaar. Een elfenkoningin, stoelen en tafels die kunnen praten, een boze tovenaar en de elfenprins Leander die in een mens verandert. Voor onze jonge lezertjes, ik zou denken, eerder vanaf 10 dan vanaf 8 jaar: schuif  het hooroor op je hoofd, smeer de ziezalf op je ogen en zing het langlied tot je weet hoe het afloopt met Leander. 

Bijna een rondje rond de wereld: Hongarije, Nederland en Vlaanderen, Rusland, Zuid-Afrika en weer Hongarije. Er zit feest in de feestdagen.

Noud Bles