Nijmeegs Luiletterland

Nijmeegse Luilettterland

Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek, 2023

ISBN 9789492411570, prijs € 14,95

Nijmeegs Luiletterland, wandelen door het literaire landschap van Nijmegen

Samensteller Wim Huijser neemt in dit wandelboek de lezer en de wandelaar mee op een tocht door de Nijmeegse literatuur. Het is daarmee een ideale roadmap voor Nijmegenaren en niet-Nijmegenaren die het literaire landschap van de stad ook met eigen ogen willen aanschouwen.

Tal van bekende schrijvers komt Wim Huijser in Nijmegen tegen. Natuurlijk ook Noud Bles, die in gedichten, korte verhalen, novellen en romans vaak de Waal is overgestoken en Nijmegen als decor in zijn werk heeft gekozen. Voor Nijmeegs Luiletterland staat Wim Huijser een hoofdstuk lang stil bij De barokjager, de debuutroman van Noud Bles uit 1963. En hij verwijst naar het literaire baken Faust aan de Waal dat voorzien van een kernachtig fragment uit het gelijknamige verhalendrieluik op de gevel van Fietsmuseum Velorama tegenover Museum De Bastei hangt.

De barokjager kreeg in 2021 een herziene tweede druk en werd door Uitgeverij Aspekt in een fraaie nieuwe omslag gestoken.

Citaat uit hoofdstuk 11 De Lindenberg:

De bijzondere geografische ligging legde de stad begrenzingen op. Niet mogen bouwen in de polder, niet in de bossen, niet bij de vennen (…) Is het een wonder, dat in Nijmegen niet de rede, maar, overeenkomstig de manier waarop men zich in het nauw gedreven voelde, de onverdraagzaamheid de overhand kreeg?

(uit De barokjager)