De Poolse weg

De Poolse weg, 2018, Aspekt, Soesterberg, 257 pp. ISBN 9789463384605, prijs € 21,95

Een van mijn meest geliefde romans is De Poolse weg. ‘Dat boek met het rode busje op de voorkant,’ riep een lezer enthousiast, die ik trof in een boekwinkel. De eerste druk van De Poolse weg verscheen in 1990 bij Uitgeverij Manteau en werd onthaald als ‘toch echt de eerste Nederlandstalige Perestrojka-roman.' (Corinne Spoor in De Tijd) In deze Perestrojka-roman reist de hoofdpersoon in een Volkswagenbusje vol hulpgoederen naar Polen. We schrijven midden jaren tachtig, Polen lijdt onder de interne bezetting door het eigen leger onder de knoet van generaal Jaruzelski. Gaat deze reis van West naar Oost, die ook iets heeft van een onbezonnen vlucht, opleveren wat het hoofdpersonage – een huisarts in zijn nadagen – in Polen zoekt? ‘Een bedwelmende spanning,’ schreef de Vlaamse recensent Guy van Hoof. Uitgeverij Aspekt maakte van dit boek een prachtig uitgegeven herdruk die in 2020 leidde tot een spannende literaire reis naar het oostelijke Mazurië die de deelnemers nooit zullen vergeten.

Voor De Poolse weg is een leeskringtekst beschikbaar, zie de pagina.

Fragment:
De stroom voertuigen voor ons stokte. Een man in legeruniform koos wagens uit de rij en dirigeerde die naar een parkeerterrein, waar andere uniformjassen om de stilstaande voertuigen heen liepen. De priemende vinger trof ook ons. Ik bevroor op mijn plaats. De adem die ik opzoog, bleef in mijn longen steken. Er kwam geen lucht meer in of uit mijn mond.
'Buitenlanders weer de klos,' gromde Alex.
'Zecher, Alex,' zei Eva, 'door mij mogen jullie niet in moeilijkheden komen. Zeg dat de vertoning, mijn paspoort en mijn vermomming, op een vergissing berust.'