Van Boeken Bezeten 42 Boeken over boeken in Gendt

Van Boeken Bezeten 42

Boeken over boeken in Gendt

Op zondag 7 augustus liepen in het centrum van Deventer 115.000 boekenvrienden (waaronder de eigenaars van de bekende boekhandel in Bemmel) langs 900 kramen. Er waren literaire boeken, kinderboeken, boeken over geschiedenis, landen en volken, filosofie en esoterie, kunst en koken, spannende boeken, oude prenten… en één kraam vol boeken over boeken. Die boeken over boeken kwamen uit Gendt, uit het antiquariaat van Ger ter Steege. Twee dagen later zocht ik hem op in zijn nieuwe onderkomen in Huis te Gendt. Mijn eerste vraag aan hem luidt: wat zijn boeken over boeken? ‘Boeken over boeken,’ zegt hij, ‘gaan over de wereld van het boek.’ Hoe kwam hij op het idee om in deze boeken te gaan handelen? Dat begon tijdens zijn middelbare schooljaren. ‘Ik merkte, dat ik boeken uit eigen bezit, ooit voor een gulden gekocht, voor twee of drie gulden kon verkopen. Op de universiteit in Groningen, waar ik studeerde, hingen mijn verkooplijstjes Ad Valvas, daarna stond ik op de markt en begon een winkeltje. Aanvankelijk verkocht ik alle soorten boeken, maar mijn studie op de Bibliotheekschool (nu Frederik Muller Academie) in Amsterdam en mijn bijvak bibliotheekwetenschap bezorgden mij een blijvende voorliefde voor boeken over boeken.’ We beginnen aan de rondgang langs de boekenkasten in de grote opslagruimte, waar voorheen de kinderen van het Kinderhuis Gendt speelden. Het is duidelijk dat de boeken in het antiquariaat van Ger ter Steege vooral bestemd zijn voor liefhebbers. Aan wat voor soort mensen levert hij? Dat zijn vooral mensen uit de boekenwereld, zoals grafici, omslagontwerpers, boekbinders en boekenverzamelaars, de vrienden van het mooie, zeg maar, het bibliofiele boek. Die liefhebbers treft hij op de boekenmarkten in Deventer en Bredevoort, en na afspraak op donderdag en zaterdag in de nieuwe vestiging, Huis te Gendt 39. Ook brengt hij twee keer per jaar een verkoopcatalogus uit.

Na een korte wandeling door de tuin met de majestueuze kastanjeboom met zitbank rondom lopen we weer langs de gevulde boekenplanken. Wat zie ik achtereenvolgens? Boeken over typografie, over de geschiedenis van het boek, over papier, letterproeven uit verschillende perioden, biografieën van mensen uit de boekenwereld en - gelukkig - een aardige collectie Nederlandse literatuur. Ook heeft hij boeken over het binden van boeken , over leescultuur, architectuur, oude kinderboeken, veel prachtig verzorgde boeken zoals die van Uitgeverij De Buitenkant, nonfictie van de Nijmeegse Uitgeverij Vantilt en een kleine collectie papiermonsters van firma’s als Proost & Zoon en Bührmann.    

Als ik vraag wat zijn je mooiste boeken, blijft hij aanvankelijk het antwoord schuldig. Bij wijze van uitzondering kan ik zijn privé-verzameling bekijken en hij wijst op Proza van Louis Couperus in drie gebonden Jugendstil-banden. Van Holkema en Warendorf uit 1923. ‘Die zal ik,’ zegt hij, ‘niet verkopen, de rest in principe wel, want voor mij geldt: alle boeken zijn te koop.’

Bij Ger ter Steege zou ik gemakkelijk een weekend tussen zijn boeken kunnen doorbrengen. De liefhebbers moeten zelf maar eens de catalogus doorsnuffelen *). En vooral in Bemmel de etalage van boekhandel Polman bekijken, in de maand september 2005 liggen daar bijzondere exemplaren uit het antiquariaat van Ger ter Steege uit Gendt.

Noud Bles

*) Ger ter Steege is helaas overleden, zijn boeken zijn te vinden op: https://www.boekwinkeltjes.nl/v/gertersteege/

Maak jouw eigen website met JouwWeb