Langs brede rivieren

Langs brede rivieren, een bloemlezing samengesteld door Wim Huijser, Uitgeverij Rainbow, 2019, ISBN 9789041740397, € 17,50

In 2014 organiseerde Bakens aan de rivier samen met Stroomhuis Neerijnen een prijsvraag voor het beste gedicht geïnspireerd op de Waal en de bakens langs de rivier. Wim Huijser die ik kort ervoor voor het eerst ontmoette, attendeerde mij op deze wedstrijd. Precies op de avond voor ik dat jaar op vakantie ging. Ik wilde Wim niet teleurstellen, zocht in mijn gedichtenarchief, vond niets geschikts en schreef kort voor middernacht het gedicht Waalweemoed. De volgende morgen, veranderde ik nog een komma en stuurde het gedicht in. Bij terugkomst teee weken later bleek: Waalweemoed was door de jury als beste gedicht over de rivier De Waal had aangewezen.

Vijf jaar later kreeg diezelfde Wim Huijser de mooie opdracht van Uitgeverij Rainbow om een bloemlezing van riverengedichten samen te stellen. Toen was het zoeken naar een geschikt gedicht geen moeilijke opgave. In het hoofdstuk WAAL - MERWEDE - OUDE MAAS van de bundel Langs breder rivieren kreeg Waalweemoed een mooie plaats.  

Waalweemoed

Wat weet de rivier van de weg,
die ooit begon, onzichtbaar, hoog, en
na de langste afstand en de wijdste bochten
steeds naar de breedste breedte zoekt,
die vindt en oplost in zichzelf?

Ook ik weet niet waar ik begon,
wanneer en vooral niet: waarom.

Wij lijken op elkaar, de rivier en ik,
de rivier en jij en wij.
Eens kroop het leven naar het land.
Zie mij: ik sta rechtop.
Eens telden wij één cel,
Nu denk ik na, droom op mijn oever,
vaar mee met de stroom,
en eindig ooit in zee.

Bij elke bocht kijk ik vooruit zover ik kan en
weer terug, waar ik niets meer zie.
Waar is de Waal? Wanneer? Waarom?

Noud Bles