Het Schaduwarchief, Brieven 2009 Perry Pierik - Wim Huijser

 

Het Schaduwarchief. Brieven 2009 

Perry Pierik - Wim Huijser, Aspekt, 2023

ISBN 9789464871050, prijs € 34,95

Het Schaduwarchief is het derde deel in een reeks, waarin Perry Pierik en Wim Huijser hun brieven aan elkaar hebben verzameld. Eerder verschenen De inkt van Arcadia, brieven 2007 en Het geheime leven, brieven 2008. Twee boekenliefhebbers en auteurs schrijven elkaar brieven over wat er in schrijvers- en in uitgeversland gebeurt. Daarnaast persoonlijke beslommeringen en observaties. Ik mocht de Inleiding verzorgen en schreef een ode aan de vriendschap in het algemeen en die tussen de beide briefschrijvers in het bijzonder. 

 

Brievenboeken zijn een zeer zeldzaam verschijnsel geworden in de wereld van snelle, vaak individuele media. Laten we ze koesteren, uitgaven als deze die naarmate de tijd verstrijkt steeds waardevoller getuigenissen zullen blijken te zijn.

Twee fragmenten uit de Inleiding:

Mijn eerste contacten met Perry Pierik en Wim Huijser dateren van ver na 2009. De periode die zij in Schaduwarchief, hun derde brievenboek, beschrijven, ken ik niet uit de eerste hand. Toch is het voor mij geen sinecure om deze inleiding te schrijven, niet alleen vanwege de letterlijke betekenis van sinecure*), maar vooral omdat ik de schrijvers van deze brieven, nadat ik hen ontmoette, telkens beter leerde kennen.

 

Ondertussen werkt het lezen van deze briefwisseling verslavend. Om een idee te krijgen van de inhoud en de betekenis begon ik vooraan bij de januaribrieven en hoopte in een drukbezette schrijfperiode snel voldoende indrukken voor het schrijven van de passende inleiding op te doen. Maar: ik kan de brieven niet loslaten, de ene doet verlangen naar kennisnemen van de daaropvolgende. En dat gaat maar door, vijfhonderdzevenenvijftig pagina’s lang.

Alle lezers wens ik dezelfde leeservaring.

 

Gendt, 15 augustus 2023  

Noud Bles