Van Boeken Bezeten 52 De kunst van het lezen

Van Boeken Bezeten 52

De kunst van het lezen

Gerrit Komrij noemde een verhaal of roman die het schrijven tot onderwerp heeft: eten van een leeg bord. In het verlengde van die vergelijking komt lezen over lezen neer op natafelen op een kale vloer. Wat beweegt ons om te lezen, hoe doen we het en waarom steeds vaker in clubverband?

In een hoekje met een boekje, dat is de klassieke leespositie. Waar tref je dat nog aan? Ik ken mensen die in hun vakantie naar verre landen reizen om lezende lokalo’s te fotograferen. En thuis geen boek ter hand nemen. Toch is in de top drie van wensen die men zegt te willen nastreven nummer drie: boeken lezen (na meer aandacht voor de gezondheid en tijd vrijmaken voor de familie). Misschien wordt er in ons land meer in groepsverband gelezen dan solo. Leeskringen, leesgroepen en leesclubs, overal kom je ze tegen, iedereen is er lid van of wil het worden. De uitgeverijen en de kranten hebben de trend begrepen: Querido brengt speciale edities uit voor leesclubs en de NRC heeft een internetleesclub met wisselende begeleiders in de krant. Alle bibliotheken in de gemeente Lingewaard organiseren leeskringen. Je leest nog steeds in je eentje, maar op de afgesproken middag of avond praat je over het gelezen boek. Je geeft je mening en krijgt er minstens tien andere terug.

Is de zomer geschikt voor het lezen? Ja, want tot tien uur ’s avonds kan het buiten op het terras of in het bos. ‘Zomerlezen’ heet dat. Op de stations en in de boekhandel tonen uiteenlopende dames op posters hun boeken. Zo vergeet niemand een boek in de reistas te stoppen.

Wat raad ik deze zomer vakantiegangers en thuisblijvers aan? Niet de boeken over het lezen. Hoewel: er zijn aantrekkelijke bij, zoals:
-Vladimir Nabokov: De kunst van het lezen Tsjechov, idem Gogol, idem Dostojevski (Hoogland & Van Klaveren €  19,50 per deel).
-Harold Bloom: De kunst van het lezen (Ambo, € 24,95).

Mijn leestips voor de vakantie:
-Nicci French, Elvin Post, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt: De perfecte partner, vier spannende verhalen, die in elke binnenzak of handtas passen, uitgeverij Anthos € 5,-.
-Hella Haasse: Sleuteloog, de speciale editie voor leesclublezers met nawoord van Margot Dijkgraaf, uitgeverij Querido € 12,50.
-Ongebonden een bundel korte verhalen in een dikke pocket, uitgeverij De Geus, € 9,95.
-Het Tweede Ronde Zomerboek, verhalen voor in de vakantiekoffer van Maarten ’t Hart, Hemingway, Truman Capote, Noud Bles en vele anderen, uitgeverij Mouria € 11,-. 

Wat doen we met dat ene boek dat elk jaar de koffer ingaat en er ongelezen uitkomt? Geef het een tweede kans, geef het weg en koop een nieuw.
   
Noud Bles

Maak jouw eigen website met JouwWeb