Biografie

Werd 19 maart 1945 in Vinkeveen geboren. Begon in de jaren zestig te schrijven en ontving in 1964 de poëzieprijs van de Jong Nederlands-Belgische Literaire Dagen. Publiceerde zeven romans, verschillende verhalenbundels, drie gedichtenbundels en losse bijdragen in kranten, bloemlezingen en tijdschriften. Is zelfstandig auteur, lid van de Auteursbond, aangesloten bij LIRA en de Schrijverscentrale. Woont en werkt in Gendt (Over-Betuwe) en is lid van Kunstcollectief De Gelderse Poort. Verzorgde cursussen verhalen schrijven, begeleidde leeskringen en maakte literaire programma’s, ook werkte hij aan literaire projecten zoals het culturele huisprogramma Radboud Reppen en Roeren van de Radboud Universiteit. In Nijmegen was hij mede-oprichter van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen en de werkgroep Literaire Bakens Nijmegen. De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid honoreerde zijn bijdragen aan de lees- en taalcultuur met een TAALent 2016.

Zijn gedicht Waalweemoed werd in 2014 bekroond als het beste gedicht over de rivier De Waal. Een fragment uit zijn roman De barokjager werd geselecteerd als een van de mooiste wandelfragmenten in de Nederlandse literatuur en opgenomen in de bloemlezing Hier loop ik dan (Uitgeverij Rainbow 2021, samensteller Wim Huijser)  
In het feestjaar 2023 verschijnt in het voorjaar de verzamelbundel Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023. En in het najaar wordt verwacht de verschijning van zijn nieuwe, achtste roman.

Noud Bles schrijft columns en feuilletons, vertaalt soms uit het Duits, vertelt en schrijft over de literatuur uit veel uiteenlopende landen, organiseert regelmatig literaire publieksactiviteiten en werkt aan nieuwe verhalen en aan een nieuwe roman. Sinds najaar 2017 verschijnen de publicaties van Noud Bles bij Uitgeverij Aspekt. Als eerste de roman: De verborgen hand. In het najaar 2018  de herziene herdruk van De Poolse weg en weer een jaar later in november 2019 de historische dubbelroman Zoons zonder vader. Uitgeverij Aspekt verzorgt in het voorjaar 2020 de herziene herdruk van de roman Bevrijdingsvuur en de bijzondere uitgave Bühne-editie Noud Bles ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Bühne is het literair-culturele tijdschrift van Uitgeverij Aspekt. In het voorjaarsnummer 2020 van Bühne het korte verhaal De vrouw die beefde, in het voorjaarsnummer 2021 het gedicht Arboretum voor coronawandelaars. Noud Bles stelde in het voorjaar 2022 de informatieve boek Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid samen waarin achtergronden, geschiedenis en literatuur.