Faust aan de Waal

De verhalenbundel Faust aan de Waal is in 2011 uitgegeven door Museum De Stratemakerstoren, ISBN 978-90-79169-05-4. 

Deze verhalendrieluik is op aanvraag bij Noud Bles verkrijgbaar, stuur een e-mail via de Contactpagina.

 

 

Faust aan de Waalis een verhalendrieluik waarin de eeuwig onvermoeibare, altijd inventieve geleerde optreedt in de persoon van Fred Schoorvoet, hoogleraar anatomie in een stad aan de Waal die zijn ziel verkocht heeft aan zijn Duitse collega Gunther von Hagens. In zijn geheime laboratorium in de onderste kelder van de historische Stratemakerstoren experimenteert Schoorvoet met het eeuwige leven voor de dood. We volgen Gunther von Hagens vanaf zijn vlucht vanuit de toenmalige DDR naar het Westen, zijn uitvinding van de revolutionaire plastinatietechniek en zijn successen met het tentoonstellen van levensecht geprepareerde overledenen. In drie korte verhalen beleven we de bizarre plannen van beide geleerden, we verbazen ons en vangen een glimp op van hun ultieme ervaring in het hiernamaals boven de wolken.

Een mooi fragment uit Faust aan de Waal sierde als literair baken*) jaren lang het museum De Stratemakerstoren in Nijmegen. Na de herbouw van De Stratemakerstoren tot Museum De Bastei heeft het fraai uitgevoerde literaire baken een opvallende plek gekregen op de buitenmuur van Fietsmuseum Velorama, zie de foto links. Voor geïnteresseerde wandelaars en voor bezoekers van beide musea aan de Waalkade in Nijmegen een blikvanger op een van de mooiste punten van de stad.

*) Literaire bakens vestigen de aandacht op plaatsen die verbonden zijn met schrijvers en hun werk. Uitvoerige informatie en afbeeldingen van dit en van andere literaire bakens in Nijmegen is te vinden op de website: www.literairebakensnijmegen.nl.

Tekst literair baken, fragment uit Faust aan de Waal:

Water? Zeg jij: Water? Hoog water? Wat zeg je? Je zegt: Er komt plotseling hoog water in de rivier. De Waalkade loopt onder, het water stroomt van buiten het museum binnen, niemand kan het tegenhouden, de watermassa golft over de drempels. De Waal neemt bezit van de onderverdiepingen van de Stratemakerstoren. Ja, water zoekt altijd het laagste punt.

 

De verhalendrieluik Faust aan de Waal is in 2015 vertaald in het Duits door Dr. Thomas Maier en onder de titel Faust an der Waal uitgebracht door Wissenschaftlicher Verlag Berlin. Deze uitgave is voorzien van een 'Stellenkommentar' en een informatief 'Nachwort' van de vertaler.

 

Faust an der Waal, Wissenschaflicher Verlag Berlin (WVB), 2015, ISBN 9-783865-738462, prijs € 16,-. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb