Van Boeken Bezeten 27 Drie keer het Boekenboek

Van Boeken Bezeten 27

Drie keer het Boekenboek

Bij ons in huis verscheen het eerste Boekenboek in mei 1986. Dit boek op folioformaat heeft een voor- en achterplat van dik blauw karton, een linnen rug en honderd gelinieerde pagina’s. De meeste pagina’s zijn intussen beschreven. Ondergebracht in een groot aantal categorieën zijn alle in huis aanwezige boeken genoteerd, van elk boek de schrijver en de titel. In mei 1986 begon mijn beminde mensmoedig aan het opschrijven van alle 1472 boeken die wij op dat moment bezaten. Romans bij de romans, gedichten bij de gedichten, enzovoorts. De collectie is in omvang en diversiteit wonderbaarlijk gegroeid en telt op dit moment 4272 stuks die allemaal in datzelfde donkerblauwe Boekenboek zijn terechtgekomen. Voor het opzoeken van een bepaald boek is sinds een paar jaar de hulp van een handig computerbestand ingeroepen, maar elke nieuwe aanwinst wordt prompt bij binnenkomst in het blauwe boek geregistreerd.

Het tweede Boekenboek heet eigenlijk Boek&boek en is qua uiterlijk een gewoon boek met een gewone gedrukte inhoud. In dit boek zijn alle tweedehands boekwinkels en antiquariaten in Nederland bij elkaar gebracht, samen met overzichten van beurzen, markten en veilingen van boeken. Dit boek wordt elke twee jaar opnieuw bijgewerkt en is in de meeste tweedehands boekenzaken te koop. Zou ik, bijvoorbeeld, per ongeluk verzeild raken in Epe op de Veluwe en een uurtje over hebben, dan leert dit Boek&boek dat ik kan binnenstappen bij De Boekenstad, een antiquariaat in de Beekstraat, de winkel is open op dinsdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag en zij zijn gespecialiseerd in vaderlandse geschiedenis, Nederlandse politiek en sociale wetenschappen. In Bredevoort is elke maand op de derde zaterdag de gewone boekenmarkt en in Deventer op de eerste zondag van augustus de megaboekenmarkt. Het is niet ondenkbaar dat er een verband bestaat tussen de heldere overzichten in het tweede en de gestage toename in het eerste Boekenboek.

Boekenboek nummer drie is de jongste en verreweg de mooiste van de drie. Het boek is rijk gevuld met lege bladen, die onderverdeeld zijn in de hoofdstukken Aanbevolen boeken, Leesnotities, Favoriete citaten en Geleende en uitgeleende boeken. Elk hoofdstuk heeft een tabblad met een handig opbergvak, een mooie illustratie en een toepasselijk boekencitaat. Kortom dit is een Boekenboek voor elke lezer die zichzelf serieus neemt en niet schroomt om dat anderen te tonen. Leg het bij voorkeur op de salontafel en er is een hele avond voldoende stof om over te praten. Mijn favoriete citaat is van Remco Campert: Leen bij voorkeur alleen boeken uit die u zelf hebt geleend (tegenover de uitgeleende boeken). Het lijkt mij een uitgelezen cadeau, zowel voor iemand die veel van boeken houdt als voor de “ik-wil-wel-graag-lezen-maar-ik-gun-mij-daarvoor-geen-tijd”-lezer. Dit Boekenboek heet Leeslogboek en ligt bij Polman goed in het zicht op tafel.   

Noud Bles

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb