Bevrijdingsvuur

De roman Bevrijdingsvuur vertelt in de vorm van een dubbelverhaal over het einde van de Tweede Wereldoorlog en over het verloop van de Golfoorlog in januari 1991. Plaats van handeling: Vinkeveen, het kleine dorp aan de Vinkeveense Plassen. Aan de vooravond van het grote conflict in het Midden-Oosten gaat de vertellende zoon op zoek naar de houding van zijn vader in de Tweede Wereldoorlog en ondergaat hij de eigen confrontatie met zijn dubieuze rol in de Golfoorlog van 1991. De roman verbindt de grote geschiedenis met de kleine en toont de verstrengeling tussen de buiten- en de binnenwereld voor zowel de vader als vijfenveertig jaar later voor de zoon. De verknoping van de gebeurtenissen in 1945 met die in 1991 leidt tot de ontbranding van het vuur in de titel en de bevrijding die het boek belooft.

In het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland publiceert Uitgeverij Aspekt in 2020 de herziene herdruk van deze roman die in 1994 voor het eerst verscheen.  

Fragment:
Hoewel er weinig veranderd was, was alles anders. Hij hoorde zijn voetstappen in de hal van het gemeentehuis, ze klonken hol. Hij voelde zijn bloed kloppen in zijn hals, hij streek over zijn kin, over het scheerwondje, zijn vingers roken naar aluin. Hij probeerde te begrijpen. Boven de tafel wees een wit vlak de plaats aan van het weggehaalde portret van Adolf Hitler. Het raadhuis was leeg.

Bevrijdingsvuur, roman 2020, Uitgeverij Aspekt Soesterberg, ISBN 9789463388313, prijs € 18,95