Mythen en wondergeboorten

Mythen en wondergeboorten, verhalen over aangeboren afwijkingen, Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum, 2015, ISBN 9789081835619

Aangeboren afwijkingen, een mooi woord hiervoor is 'wondergeboorte', komen zelden voor, gelukkig maar. Toch is soms de natuur wreed en komt er een schepsel ter wereld met een bizar uiterlijk en weinig levenskansen. Zolang er mensen bestaan hebben misgeboorten aanleiding gegeven tot de meest uiteenlopende fantasieën over de oorzaken, de zin en de betekenis. Die fantasieën waren in de Oudheid een onuitputtelijke bron voor mythen, later voor sprookjes, sagen en legenden en ook vandaag nog voor literaire romans en verhalen. De anatoom en oud-museumconservator Dr. Joop van der Straaten heeft van de meest bijzondere soorten wondergeboorten de medische aspecten belicht. Denk aan: de cycloop of éénoog en aan de zeemeermin. Of aan de Siamese tweeling, de Januskop en de hazenlip. Auteur Noud Bles ontdekte in de wereldliteratuur bij elke wondergeboorte passende verhalen en gedichten. Hij bewerkte en/of vertaalde die of schreef een eigen verhaal. Het resultaat is Mythen en wondergeboorten, verhalen over aangeboren afwijkingen, een mooi, door de Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum uitgegeven boekje.

 

MYTHEN EN WONDERGEBOORTEN wordt ook als programma met informatie, voordrachten en muziek verzorgd voor bibliotheken, middelbare scholen, musea en culturele centra. Aanvragen via Contact.

Dit boek is op aanvraag verkrijgbaar, stuur een e-mailbericht via de Contactpagina.

Maak jouw eigen website met JouwWeb