Van Boeken Bezeten 47 Neem de tijd, lees een tijdschrift

Van Boeken Bezeten 47

Neem de tijd, lees een tijdschrift

Tijdschriften, wie leest ze nog? De krant misschien nog net, maar een periodiek die maar één keer per twee, drie maanden verschijnt? Een blad dat maar één terrein bestrijkt, de literatuur? Ze horen echter tot de kruiden in onze leesmaaltijden. Pas als ze ontbreken, ga je ze missen. Op dit moment hebben we ze nog (net) in de smaken zoet, zuur, zout, heet, scherp, rins, bitter, amber en anijs. Literaire tijdschriften zijn voor lezers en schrijvers wat het laboratorium en de ontwerpafdeling betekenen voor een fabrikant. Alle nieuwe dingen worden eerst in de tijdschriften uitgeprobeerd. Het lezen ervan is een groter avontuur. Bovendien zijn er literatuursoorten die je in het wild van de gewone boekhandel bijna niet tegenkomt: bepaalde poëzie, het korte verhaal en het essay.
Een klein overzicht van tijdschriften met hun karakteristieken en twee aanbevelingen:

·Hollands Maandblad, uitg. Nieuw Amsterdam, 12 nrs per jaar, € 59,75, los nr € 6,95
Algemeen literair tijdschrift, bevat gedichten, verhalen en essays. Soms een themanummer, altijd met (kunst)illustraties. Laatste nummer: nr 1 2006, proza, poëzie, woningbouw en economie.

·Armada, tijdschrift voor wereldliteratuur, uitg. Wereldbibliotheek, 4 nrs per jaar, € 36,-, los nr € 11,-
Thematische nummers met onderwerpen als: Zuid-Afrika, Hedendaags Hongaars, Tuinen in de literatuur. Bevat gedichten, korte verhalen en overzichtsartikelen. Geïllustreerd. Laatste nummer: nr 42 2005, Honderd jaar Wereldbibliotheek. 

·De tweede ronde, tijdschrift voor literatuur, uitg. Mouria, 4 nrs per jaar, € 30,-, los nr € 11,-
Vaak themanummers, bevat korte verhalen en gedichten, zowel oorspronkelijk Nederlandse als vertaalde literatuur, essays en overzichten. Geïllustreerd. In de vaste rubriek ‘Light Verse’ de lichte poëzie die nergens anders een vast onderdak heeft. Bij vertaalde gedichten wordt ook de oorspronkelijke tekst gegeven. Laatste nummer: Winter 2005, Wellust.

·Poëziepuntgl, tijdschrift over Gelderse dichtkunst, uitg. Kontrast, 4 nrs per jaar € 17,-, los nr € 5,25
Hét Gelderse tijdschrift voor poëzie kiest elke keer een streek of stad of thema in Gelderland. Gedichten, interviews en literair-historische verhalen brengen het gekozen onderwerp tot leven. Soms voorzien van passende illustratie. Laatste nummer: december 2005, Spiritualiteit.

·De Revisor, tijdschrift voor literatuur en literatuurbeschouwing, uitg. Querido, 5 nrs per jaar € 53, los nr € 11.-
Genoemd naar de hoofdpersoon in het gelijknamige toneelstuk van Gogol richt de Revisor zich op de literatuur van Nederland en Vlaanderen met een enkel uitstapje naar buitenlandse auteurs. Bevat verhalen, gedichten en artikelen. Laatste nummer: nr 6 2005 Groot winterboek, ‘extra deprimerend.’

De twee aanbevelingen: Poëziepuntgl en De tweede ronde. Bij boekhandel Polman ligt voor de serieuze liefhebber een proefexemplaar van het laatste nummer van De tweede ronde en het Over-Betuwe nummer van Poëziepuntgl. Probeer ze uit, vraag erom in de winkel.

Noud Bles

Maak jouw eigen website met JouwWeb