De barokjager

De barokjager
Aspekt Soesterberg, 2021, 234 pp. ISBN 9789464247923, prijs € 18,95

Klik hierboven om te luisteren naar het mandolineconcert van Antonio Vivaldi

De barokjager is mijn romandebuut, het boek verscheen in 1983 bij Uitgeverij De Prom. In 2021 heb ik de roman herzien, deze is bij mijn huidige uitgeverij Aspekt herdrukt.

Hoofdpersoon van De barokjager is een jonge, werkloze onderwijzer. Hij zoekt naar de zin van zijn leven, speurt naar de barokcomponist Antonio Vivaldi en raakt betrokken bij kraakrellen in de stad Nijmegen.

Een fragment uit de roman werd in 2021 gekozen tot een van de mooiste beschrijvingen van een wandeling in de Nederlandse literatuur. Samensteller Wim Huijser koos uit De barokjager het begin van hoofdstuk 4, de wandeling van de hoofdpersoon van Lent over de Waalbrug naar Nijmegen. 

De ochtend in Lent rook fris. In een droom moest Jeroen de geleende grammofoonplaat terugbrengen. Te voet naar Nijmegen, een wandeling van twintig minuten. Genieten van het kijken naar de komende en gaande boten en naar de zweefvluchten van de meeuwen.
De aanloop naar de brug was steiler en langer dan ooit. Een ondoorzichtige damp hing boven het water, steeg elke stap hoger en omspoelde weldra zijn voeten. Bij de overspanning aangekomen was hij geheel in de nevel opgenomen en kon hij de top van de boog niet zien. Verder en verder liep hij over het voetpad. Van de stad ontdekte hij niets, niet de omtrek van hoge gebouwen, niet een lichtpunt van een straatlantaarn of van neonreclame, niets.
Onder het wegdek klonken de angstige kreten van scheepsmisthoorns. Geen vogel waagde zich in de wolkenbrei. Jeroen werd ongerust. Men vervoerde stoffen over het water die te gevaarlijk waren om op een andere wijze te transporteren. Bij de aanvaarding van het rampenplan hadden de stadsbestuurders gewaarschuwd. Er konden zich ontploffingen voordoen zó hevig, dat daarmee vergeleken het springen van het kruithuis in Leiden als een nat nieuwjaarsrotje zou verstommen. Hij maakte voort, rende. Direct over de brug werd het voorhang op slag weggetrokken. Een felle zon bescheen de stad, de brede aanvoerwegen, de hoogten en dalen, het groen en de bebouwing. Nijmegen beloofde bij aankomst zoveel.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb