Verhalen

Verhalen zijn de meest begeerde, meest geliefde attributen waar mensen zichzelf en hun omgeving mee omringen. Het verhaal van een mensenleven, van een huiselijk voorwerp of het huis zelf, van een vakantie of een belevenis, we houden niet op het te vertellen, het op te smukken en door te geven. Hoe wonderlijk tegengesteld is de geringe voorkeur die veel mensen koesteren voor het korte literaire verhaal. Het korte verhaal is in mijn ogen een glanzende parel, een juweel dat moet worden gekoesterd en, nog beter, veel vaker wordt gelezen. De echte lezers waarderen dit sieraad, waaronder ik. Bovendien: ik schrijf hele bijzondere.

In de Noud Bles editie tijdschrift Bühne wijd ik een korte studie aan het korte verhaal, vooral aan de bijzondere vormen waarin het korte verhaal zich in de letteren voordoet, titel: De faustiaanse ambitie, op zoek naar het absolute verhaal, het volmaakte verhaal en alle andere pogingen het beste, mooiste, kortste, meest klassieke of meest navrante verhaal te schrijven. 

Fragment: Toch bestaat het absolute verhaal. Het is geschreven door Charlie Mears, personage in het korte verhaal met de bescheiden titel The Finest Story in the World in de al even bescheiden getitelde bundel The Best Short Stories van de Engelse schrijver en Nobelprijswinnaar Rudyard Kipling. In dit 24 pagina’s tellende verhaal is Charlie Mears een twintigjarige Londenaar met literaire aspiraties die zich meldt bij de hoofdpersoon, de ik-vertellende, weinig succesvolle, oudere auteur. Charlie blijkt hyperbegaafd, hij heeft als beginner het absolute verhaal geschreven. De ik-verteller tracht vergeefs hem dit te ontfutselen. 

Graag verwijs ik hier ook naar de verhalenbank, een bijzondere verzameling van alle korte verhalen in mijn bibliotheek op allerlei manieren toegankelijk gemaakt. Neem eens een kijkje op de pagina Mijn verhalenbank of lees het artikel in Noud Bles editie tijdschrift Bühne.  

Mijn verhalen verschenen in uiteenlopende bundels en aparte uitgaven. Loop de verschillende pagina's over verhalen in deze website eens door. Je kunt ook beginnen bij Het Anatomisch Museum en andere verhalen om de smaak te pakken te krijgen. 

Niet meer verkrijgbaar

Niet meer verkrijgbaar

Niet meer verkrijgbaar

Niet meer verkrijgbaar

Niet meer verkrijgbaar

Bij Noud Bles verkrijgbaar *)

Bij Noud Bles verkrijgbaar *)

Verhalen, wie krijgt daarvan ooit genoeg?

*) Stuur een e-mailbericht via de Contactpagina