Zoons zonder vader

Zoons zonder vader, roman 2019, Uitgeverij Aspekt Soesterberg, ISBN 9789463387583, prijs € 19,95

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen in 2019 mijn zevende roman Zoons zonder vader, een historische dubbelroman waarin het verhaal van Echnaton en de eerste monotheÏstische religie in aanraking komt met de godsdienstig gekleurde onlusten in Egypte als onderdeel van de Arabische Lente.

 

Overal waar godsdienst zich manifesteert, lijkt geweld vlakbij. Vaak in de vorm van extreme agressie als de ene godsdienst zich keert tegen de andere. In de roman Zoons zonder vader vlucht een jonge, in zijn leven mislukte zoon door middel van het noviciaat bij de jezuïeten naar El Minya, een stad aan de Nijl in het midden van Egypte. In El Minya treft hij de laatste twee verdedigers van het ware Roomse geloof in een verder leeg jezuïetenklooster. Door middel van een reeks Amarnabrieven, gericht aan zijn opdrachtgever in Rome, beschrijft hoofdpersoon zijn ervaringen in de woelige stad aan de Nijl. Het is de zomer van 2013. Er zijn opstanden van de Moslimbroederschap, de gekozen president wordt door het leger afgezet en vervangen door een generaal. De twijfelende novice hoort de verhalen over Echnaton, de ketterfarao die 3500 jaar geleden in Egypte de eerste monotheïstische religie afdwong en komt te weten hoe dit experiment afliep. De actualiteit van 2013 wordt gespiegeld aan het meest bijzondere moment in de geschiedenis van het Oude Egypte.

 

Kort fragment: ‘Zodra de claim voor de ene, ware god wordt ingebracht, mijn zoon, verliest een godsdienst haar onschuld en kan zij alleen met geweld haar gelijk verkrijgen.’

Reactie van een recensent: Auteur Bles heeft, met meer dan drie decennia schrijverservaring, een kunstwerk neergezet. Prachtige aanvulling op boeken over het Oude Egypte voor lezers met interesse voor dit onderwerp. 

Een lezer schreef: Zoons zonder vader vind ik het beste boek dat ik de laatste 10 jaar gelezen heb. Onvoorstelbaar hoe je 2 verhalen hebt samengevoegd/vervlochten tot zo'n prachtig en indrukwekkend geheel. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb