De gelukkige roofvogel

In deze roman die oorspronkelijk uitkwam in 2009 en in het najaar van 2022 opnieuw in herziene vorm is uitgebracht, zijn een aantal grote thema’s verwerkt. Hoofdthema is klimaatverandering, de opwarming van de aarde en de gevolgen die dat heeft voor de mens en zijn leefomgeving. Maar ook milieuproblematiek in de zin van besmettelijke ziektes die van dier op mens kunnen overgaan en de wijze waarop de mens daarop denkt te moeten reageren. En de verhouding tussen de stad en het platteland, juist in spannende tijden.

Maar het belangrijkste blijft het universele thema van alle eeuwen: de liefde en alle emoties die daarbij horen.

De hoofdpersoon, verwikkeld in enkele complexe liefdesgeschiedenissen, nodigt op zijn verjaardag een aantal mensen uit om de milieuproblemen in de regio te bespreken en te onderzoeken of zij, individueel of als groep, daarin een rol kunnen spelen. Er is op dat moment een al weken durende hittegolf aan de gang en er heerst vogelgriep die allereerst het pluimvee treft maar waarvan het niet zeker is of ze ook besmettelijk is voor de mens. Het wordt een heftige bijeenkomst met zeer uiteenlopende personen die tot een escalatie leidt.

De gelukkige roofvogel is een klimaatroman, een nieuw genre in de letteren.

Lezerreactie: 'Met veel genoegen De gelukkige roofvogel gelezen! Goed geschreven en razend actueel!

 

 

De gelukkige roofvogel, Uitgeverij Aspekt ISBN 9 789464 628630 prijs € 22,95

De afbeelding op de omslag is Zonsopgang, een aquarel van Hai Verstappen

Kasteel Doornenburg en omgeving vormen het decor van de ontknoping van De gelukkige roofvogel. In de museumwinkel is de roman vanaf maart 2024 te koop. Een prachtige herinnering aan het bezoek van deze parel uit de Middeleeuwen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb