Mijn verhalenbank

Motto: Een verhaal lezen is een overwinning op de tijd. Een verhaal schrijven is een overwinning op mijzelf. (Noud Bles)

De verhalen van de verhalenbank

Wat is er heerlijker om te lezen dan een spannend, scherp geformuleerd en inhoudelijk boeiend kort verhaal? Het korte verhaal biedt alles wat een lezer zich wenst en… is zonder moeite in één ruk uit te lezen. Ik ben een verstokte liefhebber van het korte verhaal. Tussen de romans en de gedichten door heb ik er de nodige geschreven (zie de overzichtpagina Verhalen of in de Bibliografie), maar er ook veel gelezen en er nog meer verzameld. Eigenlijk, wil ik wel bekennen, ben ik al zolang ik schrijf op zoek naar ‘het absolute verhaal’, het verhaal dat alle andere verhalen overbodig maakt. Het liefst schrijf ik dat verhaal als laatste verhaal ooit zelf.

De verzameling korte verhalen die ik in mijn bezit heb - meer dan 24.000 inmiddels - heb ik op een eenvoudige manier toegankelijk gemaakt. Met behulp van het bekende programma Microsoft Excel heb ik in de loop van enige jaren een bestand opgebouwd dat in de wandeling 'de verhalenbank 'heet en waarin van elke verhaal de auteur, de boektitel en het land zijn vermeld. Stel iemand vat het plan op een nieuwe bloemlezing van korte verhalen uit Nederland en Vlaanderen samen te stellen, of raakt plotseling geïnteresseerd in het korte verhaal uit Uruguay of uit de Oekraïne of een lezer noemt de titel van in zijn ogen het beste verhaal van Anton Tsjechov. De vindplaats en de antwoorden op andere vragen over literaire verhalen worden gemakkelijk geleverd door mijn verhalenbank.

Voor mij is de verhalenbank een onmisbaar hulpmiddel geworden als ik een artikel schrijf, een cursus geef of een leeskringavond voorbereid. Wie een goede reden heeft om te grasduinen in de kluizen van deze unieke bank zoekt met mij contact via de Contactpagina.

 

Voorbeeld van een 'toevallige' keuze uit de verhalenbank:

Maak jouw eigen website met JouwWeb