Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid

Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid, achtergronden, geschiedenis en literatuur, 2022, Uitgeverij Aspekt, ISBN 9789464628104, prijs € 18,95

Wat staat ze fier boven op de onafhankelijkheidszuil op het Majdanplein in Kyiv, Vrouwe Ukraina. Vanaf haar positie kijkt ze naar de strijd in haar land, een gevecht waarvan de uitslag vooralsnog onvoorspelbaar blijft.

Uitgeverij Aspekt vroeg mij twee weken na het begin van de eerste oorlog in dit decennium op onze Europese bodem een boek samen te stellen met achtergronden, geschiedenis en literatuur van en over dit conflict. Ik zocht en vond uiteenlopende auteurs die beschrijvingen en commentaren leverden op de recente geschiedenis. Daarnaast koos ik teksten uit en verwijzingen naar de literatuur van grensland Oekraïne. Verhalen, gedichten en essays geven een beeld van de Oekraïense literatuur en de gecompliceerde verhouding tussen Russisch schrijvende en Oekraïens schrijvende Oekraïense auteurs. De verschillende vertalingen werden speciaal voor deze uitgave gemaakt. 

De aanleiding om dit boek samen te stellen is de inval van het Russische leger in hun buurland Oekraïne op 24 februari 2022. Sindsdien blijven de beelden, de geluiden en de nieuwsfeiten van deze oorlog onophoudelijk de media beheersen.

 

Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid geeft de inzichten en de informatie die de lezer van vandaag zich wenst en verwarmt het hart met verhalen en gedichten.

 

Van mijn hand in dit boek vijf Oekraïnegedichten, een impressie uit Jalta op de Krim en enkele overzichtsartikelen. Taras Sjevtsjenko, de 'vader' van de Oekraïense literatuur eer ik met een toepasselijk gedicht.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb