Agenda & Activiteiten

Agenda

18 november 2023: In Boekhandel Het Colofon in Arnhem wordt de nieuwe roman van Noud Bles Een stad van woorden feestelijk gepresenteerd. 

13 januari 2024: Tijdens de inspiratiebijeenkomst van Kunstcollectief Gelderse Poort in kasteel Doornenburg verzorgt Noud Bles een presentatie van zijn roman Een stad van woorden. Tijdens deze presentatie speelt Hélène Seiyu op de Japanse bamboefluit en daarna vertelt Tatjana Kirienko over haar Oekraïense kunstgordijnen. 

29 januari 2024: Voor de Historische Kring Gente verzorgt Noud Bles de lezing: 40 jaar romans schrijven in Gendt, een korte autobiografische reis

22 februari 2024: In boekhandel De Toren van Bemmel het dubbelinterview Wim Huijser en Noud Bles. Wim Huijser interviewt Noud Bles over zijn nieuwe roman Een stad van woorden en Noud Bles op zijn beurt interviewt Wim Huijser over zijn nieuwe boek: Het Genootschap. Een modern feuilleton

25 april 2024: Dubbelinterview Ed Bruinvis en Noud Bles in Boekhandel Dekker vd Vegt, Marikenstraat 29 in Nijmegen. Een avond over de twee actuele thema's in hun recent verschenen boeken: over klimaatverandering in de roman Een stad van woorden van Noud Bles en over migratie in Nederland in de roman De Inkwartiering van Ed Bruinvis.

26 mei 2024: Optreden over de roman Een stad van woorden in het programma De Caraïbische Salon in Huis De Pinto, Sint Anthoniebreestraat 69 in Amsterdam. In de Salon veel klassieke Antilliaanse muziek te spelen door Alexander Kraft van Ermel, kleinzoon van de Curaçaose componist Wim Statius Muller. Lezers van Een stad van woorden weten dat de muziek van Wim Statius Muller in de roman een betekenisvolle plaats heeft gekregen. Middagvoorzitter is Michiel van Kempen, de hoogleraar die zoveel Caraïbistiek in zijn manifestaties stopt. Nadere informatie: Antilliaanse Klassieke Muziek in Huis de Pinto | blog (werkgroepcaraibischeletteren.nl).  

30 juni 2024, 15.00 tot 16.00 uur: zeer kleine vernissage ter gelegenheid van de opening van project Short Story Wittenberg Een stad van woorden. Vanaf 1 juli 2024 zijn twintig korte verhalen (gemiddelde lengte 7 minuten) ontleend aan de klimaatroman Een stad van woorden te beluisteren in het bustransferium Wittenberg (kruising van N 344 en N 310). Welkom op uitnodiging, informatie bij Noud Bles, zie pagina Contact

14 augustus 2024: Start van de wedstrijd van Zandsculpturen Garderen voor de mooiste en meest creatieve zin hoe het eigen dorp of de eigen stad zich kan voorbereiden op de stijgende zeespiegel. Wedstrijd naar aanleiding van de roman Een stad van woorden en het project Short Story Wittenberg Een stad van woorden

14 en 15 september 2024, 11 -17 uur: expositie van gedichten van Noud Bles en aquarellen van Hai Verstappen in de kleine historische protestantse kerk in Gendt, Torenlaan 14. Presentatie van de 'leporello-uitgave' Vier seizoenen in Gendt, aanbieden van het eerste exemplaar op 14 september om 12 uur. Optreden van Noud Bles op zaterdag om 13, 14, 15 en 16 uur en op zondag om 14, 15 en 16 uur. Bezoekers maken kans op een gratis aquarel. Activiteit in het kader van Kunst-Cultuur-Natuurroute Ode aan de Gelderse Poort van Kunstcollectief Gelderse Poort.

2 oktober 2024: ontmoetingsmiddag in Sociaal Cultureel Centrum De Leemhof in Gendt met optreden van Noud Bles. Hij leest voor het gedicht Winter in Gendt en begeleidt een mini-leeskring over het verhaal Venus Lorelei Waaldijk. Programma van 14.30 - 16.30 uur.

 

 

Een stad van woorden is de nieuwe roman van Noud Bles. In deze actuele klimaatroman maken architecten en stedenbouwkundigen het ontwerp voor de nieuwe hoofdstad van Nederland, mocht de zeespiegelstijging het westen van ons land overstromen.

Een stad van woorden, klimaatroman 2023, Uitgeverij Aspekt Soesterberg, ISBN 9789464870930, prijs: 24,95

Nijmeegs Luiletterland. Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen.

Uitgeverij Kontrast, prijs € 14,95

Literair wandelen door Nijmegen, onder andere langs De Lindenberg aan de hand van fragmenten uit werk van Noud Bles: De barokjager(Uitgeverij Aspekt, 2021) en uit de verhalendrieluik Faust aan de Waal (2011, literair baken op de westmuur van fietsmuseum Velorama aan de Waalkade).  

Leeskringen

Leeskringen die een bijeenkomst willen wijden aan de roman van Noud Bles, De gelukkige roofvogel, kunnen de informatieve leeskringtekst die speciaal voor dit boek is samengesteld downloaden. Ga naar: Leeskringtekst De gelukkige roofvogel. Ook voor de romans De verborgen hand en De Poolse weg is een leeskringtekst beschikbaar. Leeskringen die de auteur bij hun bespreking willen uitnodigen informeren naar de mogelijkheden per e-mail: noudbles@hetnet.nl.

Literair baken Faust aan de Waal op museum De Stratemakerstoren in Nijmegen

Een mooi fragment uit het verhalendrieluik Faust aan de Waal sierde als literair baken*) jaren lang het museum De Stratemakerstoren in Nijmegen. Na de herbouw van De Stratemakerstoren tot Museum De Bastei heeft het fraai uitgevoerde literaire baken een opvallende plek gekregen op de buitenmuur van Fietsmuseum Velorama. Voor geïnteresseerde wandelaars en voor bezoekers van beide musea aan de Waalkade in Nijmegen een blikvanger op een van de mooiste punten van de stad.

*) Literaire bakens vestigen de aandacht op plaatsen die verbonden zijn met schrijvers en hun werk. Meer informatie op de website literaire bakens Nijmegen.

 

Voetsporen van Noud Bles in een aantrekkelijk boek en op het wandelpad 
Literair publicist Wim Huijser schreef een uitgebreide studie over de aanwezigheid van schrijvers in het gebied van de grote rivieren  Rijn, Linge, Maas en Waal. Op vijf plaatsen signaleert hij het werk van Noud Bles: Faust aan de Waal, De barokjager en De gelukkige roofvogel.  Hij citeert uit De barokjager de beschrijving van het rivierenlandschap en plaatst Noud Bles in de voetsporen van Jacob van Lennep, Nescio en Thomas Verbogt. Zie verder: Voetsporen Op schrijverspad door het land van de grote rivieren.

Wie literair wil wandelen in Nijmegen kan het hart ophalen en de weg binden in: Nijmeegs Luiletterland en mooie wandelingen maken door het literaire landschap van Nijmegen. In dit door Wim Huijser samengestelde boek een hoofdstuk over De barokjager en een verwijzing naar Faust aan de Waal

 

De verborgen hand, een roman in woord en muziek tot leven gebracht.
Onder deze titel brengen schrijver Noud Bles en concertpianist Sebastiaan Oosthout een twee uur durend programma waarin met als uitgangspunt de roman De verborgen hand de muziek en het leven van onterecht onbekende vrouwelijke componisten voor het publiek worden gepresenteerd. De première was op 18 januari 2018 in de Openbare Bibliotheek in Huissen (Gld.). Verdere optredens in Kasteel Doornenburg, Boekhandel Colofon Arnhem, Stroomhuis Neerijnen, Museum Cromhouthuis Amsterdam, Openbare Bibliotheek Marienburg Nijmegen, Geelvinck Muziek Museum Zutphen, Streekhistorisch Centrum Stadskanaal, Bibliotheek Almelo, Openbare Bibliotheek De Muntweg in Nijmegen, Kunst in de Kamer Oosterbeek, Wijzer Ouder Worden, Nijmegen, Kunstkring Haaksbergen.
Informatie, ga naar: De verborgen hand.

Mythen en wondergeboorten, verhalen over aangeboren afwijkingen
Schrijver Noud Bles en arts-anatoom Joop van der Straaten schreven op verzoek van de Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum Nijmegen een mooi geïllustreerd boekje vol prachtige verhalen en gedichten over de aard en de geschiedenis van aangeboren afwijkingen en de manieren waarop deze in de mythologie van verschillende landen zijn verteld. Op uitnodiging brengen zij in een twee uur durend programma de algemene en historische kennis, de verhalen, gedichten en muziek over dit niet alledaagse thema.
Informatie en aanvragen: Mythen en wondergeboorten.

 

Boeken bij de boekhandel De Toren van Bemmel

Coöperatieve boekhandel De Toren van Bemmel heeft als de meest nabijgelegen boekhandel vrijwel alle leverbare titels van Noud Bles in voorraad. In 2023 niet zonder resultaat: Noud Bles verzorgde in dat jaar twee optredens en stond opnieuw in de lijst van hun 25 meest verkochte titels.

Goed resultaat De Toren van Bemmel! Dat belooft veel voor opnieuw een bijzonder boekenjaar 2024.  

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb