Agenda & Activiteiten

Agenda

23 januari 2023: Lezing over De gelukkige roofvogel voor Rotary Bemmel, besloten bijeenkomst.

25 maart 2023: Optreden Mythen en wondergeboorten voor Kunstcollectief Gelderse Poort, besloten bijeenkomst voor leden Kunstcollectief, plaats: Het Convent, Huissen, aanvang  14 uur, meer informatie: Activiteiten voor KGP-leden - Kunstcollectief Gelderse Poort (KGP)

13 april 2023: Feestelijke presentatie van de bundel verzamelde gedichten 1963 - 2023 van Noud Bles. Titel: Wij Leven, een uitgave van Aspekt. Tevens presentatie van de bloemlezing Handenvol donker, uitgave van Rainbow. Optreden van prominente dichters: Wim van Til, Frouke Arns, Ed Bruinvis, Liesbeth Ulijn, Marijke Hanegraaf en... Noud Bles. De avond is in Boekhandel De Toren van Bemmel van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19 uur). Dorpsstraat 41, 6681 BN Bemmel. Toegang vrij. Aanmelden bij: info@torenvanbemmel.nl, tel.: 0481-453145.

27 mei 2023: Boekvoorstelling in het Letterenhuis in Antwerpen, Minderbroederstraat 22, aanvang 14.30 uur. Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen, vergelijkbaar met het Letterkundig Museum in Den Haag. In deze mooie locatie wordt op 27 mei a.s. het boek De literaire roeping  van Andreas van Rompaey aan het publiek voorgesteld. Het boek geeft aan de hand van interviews een inkijk in het leven en werken van zeventien belangrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs. Het boek richt zich op de schrijversgeneraties die de naoorlogse Nederlandstalige literatuur mee hebben helpen vormgeven.

Als een van de geïnterviewde schrijvers ben ik uitgenodigd om bij de presentatie op te treden. Uit de recent verschenen gedichtenbundel Wij Leven lees ik het gedicht Valnacht en uit het verhalendrieluik Faust aan de Waal een fragment.

De literaire roeping wordt gepubliceerd door de Vlaamse Uitgeverij Les Iles. Andreas van Rompaey is literatuurwetenschapper die zich met name richt op de naoorlogse Nederlandstalige letteren. Hij publiceerde onder meer de biografie van Paul de Wispelaere, essays over verhaaltheorie en stelde poëziebundels samen.

13 juli 2023: Presentatie van Nijmeegs Luiletterland. Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen. In dit informatieve wandelboek is het hoofdstuk De Lindenberg gewijd aan mijn debuutroman De barokjager. Voor de overhandiging van het eerste exemplaar aan burgemeester Hubert Bruls spreek ik een korte inleiding uit.

4 t.m. 6 augustus 2023: Mijn gedicht Stroom hangt als onderdeel van het poëzieproject Het hoge woord 2023 voor het Trafohuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder. 

9 en 10 september 2023: In het kader van Kunst- en Cultuurroute van Kunstcollectief Gelderse Poort treedt ik op als dichter in Galerie De Hoge Eest, De Plak 29 in Bemmel. Ik breng daar mijn programma Wij leven in verbondenheid, veel gedichten uit mijn pasverschenen bundel Wij Leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023 en het gedicht bij het thema van de Kunst-  en Cultuurroute 2023 Verbondenheid.

16 september 2023: In het Poëziecentrum Nederland is Noud Bles de gast in het programma Ontmoet de dichter. Hij wordt ondervraagd door Wim van Til en leest voor uit zijn verzamelbundel Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023. Poëziecentrum Nederland is gevestigd in de hoofdvestiging van Bibliotheek Gelderland Zuid, Mariënburg 29, Nijmegen

De literaire roeping, een inkijk in het leven en werk van enkele belangrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs.

Uitgeverij Les Iles, prijs € 24,50.

Nijmeegs Luiletterland, wandelen door het literaire landschap van Nijmegen.

Uitgeverij Kontrast, prijs € 14,95

Leeskringen

Leeskringen die een bijeenkomst willen wijden aan de roman van Noud Bles, De gelukkige roofvogel, kunnen de informatieve leeskringtekst die speciaal voor dit boek is samengesteld downloaden. Ga naar: Leeskringtekst De gelukkige roofvogel. Ook voor de romans De verborgen hand en De Poolse weg is een leeskringtekst beschikbaar. Leeskringen die de auteur bij hun bespreking willen uitnodigen informeren naar de mogelijkheden per e-mail: noudbles@hetnet.nl.

Literair baken Faust aan de Waal op museum De Stratemakerstoren in Nijmegen
De buitenmuur van museum De Stratemakerstoren toonde van 11 november 2011 tot 1 april 2015 het literaire baken waarop een fragment uit Faust aan de Waal. Tijdens de verbouwing van dit museum is het baken niet zichtbaar, maar in de toekomst zal na de transformatie van De Stratemakerstoren in Musem De Bastei het baken een nieuwe plaats krijgen. Faust aan de Waal is een verhalendrieluik waarin het verhaal van de legendarische geleerde op eigentijdse wijze wordt verteld. Het kleine, maar bijzondere museum aan de Waalkade en locaties beneden en boven de wolken vormen het decor van deze drie fantastische verhalen. De bundel Faust aan de Waal is voor slechts € 7,50 verkrijgbaar in het museum en in de boekhandel. Zie ook Faust aan de Waal onder "verhalen ". Meer informatie op de website literaire bakens Nijmegen.

Voetsporen van Noud Bles in een aantrekkelijk nieuw boek en op het wandelpad
Literair publicist Wim Huijser schreef een uitgebreide studie over de aanwezigheid van schrijvers in het gebied van de grote rivieren  Rijn, Linge, Maas en Waal. Op vijf plaatsen signaleert hij het werk van Noud Bles: Faust aan de Waal, De barokjager en De gelukkige roofvogel.  Hij citeert uit De barokjager de beschrijving van het rivierenlandschap en plaatst Noud Bles in de voetsporen van Jacob van Lennep, Nescio en Thomas Verbogt. 

 

De verborgen hand, een roman in woord en muziek tot leven gebracht.
Onder deze titel brengen schrijver Noud Bles en concertpianist Sebastiaan Oosthout een twee uur durend programma waarin met als uitgangspunt de roman De verborgen hand de muziek en het leven van onterecht onbekende vrouwelijke componisten voor het publiek worden gepresenteerd. De première was op 18 januari 2018 in de Openbare Bibliotheek in Huissen (Gld.). Verdere optredens in Kasteel Doornenburg, Boekhandel Colofon Arnhem, Stroomhuis Neerijnen, Museum Cromhouthuis Amsterdam, Openbare Bibliotheek Marienburg Nijmegen, Geelvinck Muziek Museum Zutphen, Streekhistorisch Centrum Stadskanaal, Bibliotheek Almelo, Openbare Bibliotheek De Muntweg in Nijmegen, Kunst in de Kamer Oosterbeek, Wijzer Ouder Worden, Nijmegen, Kunstkring Haaksbergen.
Informatie, ga naar: De verborgen hand.

Mythen en wondergeboorten, verhalen over aangeboren afwijkingen
Schrijver Noud Bles en arts-anatoom Joop van der Straaten schreven op verzoek van de Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum Nijmegen een mooi geïllustreerd boekje vol prachtige verhalen en gedichten over de aard en de geschiedenis van aangeboren afwijkingen en de manieren waarop deze in de mythologie van verschillende landen zijn verteld. Op uitnodiging brengen zij in een twee uur durend programma de algemnene en historische kennis, de verhalen, gedichten en muziek over dit thema.
Informatie en aanvragen: Mythen en wondergeboorten.

 

Boeken bij de boekhandel De Toren van Bemmel

Coöperatieve boekhandel De Toren van Bemmel heeft als de meest nabijgelegen boekhandel vrijwel alle leverbare titels van Noud Bles in voorraad. In 2022 niet zonder resultaat: Noud Bles verzorgde in dat jaar twee optredens en stond - als enige auteur - tweemaal in de lijst van hun 25 meest verkochte titels.

Goed resultaat Toren van Bemmel! Dat belooft veel voor het bijzondere boekenjaar 2023 *).  

 

*) In 2023 viert Noud Bles twee jubelgebeurtenissen. Zie hierboven voor de eerste: het Poëziefeest bij de presentatie van zijn nieuwe verzamelbundel Wij Leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023.  

Maak jouw eigen website met JouwWeb